torsdag 29 november 2012

Gamla däck på förskolan

Hej!
Såg ni mina artiklar om gifter i förskolan i Kommunalarbetaren? De skrev jag innan PVC-golvhärvan på "vår" förskola drog igång. Kolla gärna här:
http://www.ka.se/index.cfm?c=104077
http://www.ka.se/index.cfm?c=104076En annan sak som jag har uppmärksammat på förskolorna är alla de bildäck som används som leksaker och till planteringar. Ni kanske såg inslaget i TV4:s Nyheter för några veckor sedan då jag kommenterade att man använde gamla bildäck till gungor. Bildäck är inte menade som leksaker. De innehåller många otrevliga kemikalier. 2010 förbjöds högaromatiska oljor (som i sin tur kan innehålla cancerframkallande ämnen) i nya bildäck. Men de gamla lär ju cirkulera ett tag till och en del av dem slutar sina dagar i lekparker och på förskolor. Särskilt olämpligt är det att ha de vid planteringar av ätbara grödor, de här otrevliga oljorna kan vandra ut ur däcket och in i jorden och vidare in i plantorna.Här är en lista på saker som förskolor kan tänka på för att minska barns exponering av kemikalier:
1. Servera inte mat och dryck ur plastkärl (rostfritt, porslin och glas är bättre).
2. Välj PVC-fria vaxdukar, förkläden, dynor och haklappar.
3. Välj textilier av ull, bomull och hampa före syntet.
4. Släng mjuka plastleksaker inhandlade före 2007.
5. Servera ekologisk mat.
6. Undvik mat ur metallkonservburkar.
7. Välj linoleum före plastgolv. Nita gärna fast dem.
8. Välj miljömärkta madrasser.
9. Låt inte barnen närvara när ni stryker pärlplattor, vädra gärna efteråt.
10. Undvik gamla bildäck som planteringar eller leksaker.
11. Välj parfymfria och miljömärkta städ- och hygienprodukter.
12. Använd inte gammal elektronik som leksaker (t.ex tangentbord).Upplys gärna personalen på era barns förskolor och diskutera frågan med de andra föräldrarna!
Ha det fint! /Katarina

1 kommentar: