torsdag 15 november 2012

Barntallrik av PVC

Natten till i dag var jag med i Vaken i P3 och P4. Vi skulle prata plast i köket och programledaren hade letat i sina skåp. Bland annat hade han plockat fram en grön barntallrik av PVC. Även om jag har spanat mycket efter skumma barngrejer det senaste året så har jag aldrig stött på någon sådan. Jag blev faktiskt lite paff. PVC, mat och barn är en mycket dålig kombination. Nu är det inte säkert att tallriken innehöll ftalater då den sannolikt var hård. Men ändå. Sannolikt innehöll den bly och vinylklorid är den ju baserad på.

Visst finns det tallrikar av annan plast som är ett bättre än PVC. Och visst är det praktiskt för golvet med plast när tallrikar far i golvet. Men parketten får ursäkta, jag gillar ändå tallrikar av riktigt porslin. H har ätit vanlig mat i ungefär ett år och än så länge har två tallrikar gått i kras, det är inte hela världen. Har dessutom även precis köpt en barntallrik i rostfritt stål vilket jag också kan rekommendera.

Lyssna gärna på nattens plastsamtal via länken:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=5346618#srcomments

Jag blandar ihop plastsiffrorna vid ett tillfälle men skyller på den sena timmen. Det blev i alla fall rätt till slut.

/Katarina


7 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack, jag är novis på det här men det ska bli kul att testa. /K

   Radera
 2. Hej och va roligt att Du startar en blogg i detta ämne. Kommer kika in då och då ota del, kanske ställa nån fråga om jag undrar över något, om det är ok?
  Mvh/Ulla J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig Ulla, kul att se dig här också! Fråga på.

   Radera
 3. Så underligt med en barntallrik i PVC. Vår minsta fick äta på porslin men många fler än två tallrikar gick söner. Tillslut blev det en tallrik i bioplast till gröten och plockmaten gick ju jättebra att lägga upp direkt på matbordet.

  Bra att du startat en blogg :)

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det märkligt med barntallrik i PVC, jag trodde verkligen inte att det fanns.

   Vi har nyligen köpt en rostfri tallrik (med rundade kanter så det blir inte hål i parketten) och den fungerar finfint. Vi lägger också mycket av plockmaten direkt på bordet.

   Ang bioplast är jag lite skeptisk även till de. Bara för att det fossila råmaterialet är utbytt så kan de ändå innehålla samma slags eländiga tillsatskemikalier, har jag hört. Och det är ju ofta tillsatskemikalierna som är problemet och som kan lossna ur produkten. Men jag vet för lite om det. Ska djupdyka ner i ämnet vid tillfälle och sedan rapportera.

   /Katarina

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera