fredag 31 oktober 2014

Ställ era stavmixerfabrikörer till svars!


Hej!

För någon vecka sedan slog miljögifterna till rätt ner i morotsoppan. En ny studie från Stockholms universitet kom med det överraskande beskedet att flera sorters stavmixrar de testade gav i från sig klorparaffiner, ett miljögift som kan ansamlas i våra kroppar. De kan drabba lever, njurar och sköldkörtel och är möjligen cancerframkallande. De är också mycket giftiga för vattenlevande organismer. Läs mer om studien här. Man tror att ämnena utsöndras från någon smörjolja strax ovanför den roterande lilla kniven. Det spelar alltså ingen roll om man har en mixer av plast eller i rosfritt.

Vi har använt vår stavmixer flitigt de senaste åren. Mixar ofta egenlagad barnmat och soppor. Nu kändes det plötsligt inte så kul längre. I studien undersöks 12 olika stavmixrar och det var 8 av dem som utsöndrade klorparaffiner. Vår två år gamla mixer från Wilfa var inte med i testet. Det gjorde mig villrådig. Jag ville varken använda den eller kasta den utan bestämde mig för att höra av mig till Wilfa. Jag antog att de också tagit del av studierna och att det ligger i deras intresse att göra en egen undersökning kring deras varor. Och så var det. De håller just nu på att undersöka detta och kommer lämna besked i nästa vecka, se FB-konversationen i fotot ovan. Tills dess får den ligga på hyllan, och sopporna mosas så gott det går med en potatisstamp. Vill du veta om din stavmixer var med i testet så kan du läsa det här.

Mitt råd till alla er stavmixerägare där ute är att inte kasta era maskiner utan höra av er till företagen. Även ni som har en mixer som sågades i testet bör kontakta företaget. Jag tycker att man kan ställa krav på dem att på något sätt ersätta för en produkt som uppenbarligen inte håller måttet.

Det ska bli spännande att i nästa vecka få höra vad Wilfas egna test visar. Och vågar man lita på svaret? Och hur hanterar de en eventuell upptäckt av klorparaffiner i sina produkter? Och avger den i så fall fortfarande klorparaffiner när den är använd i två år, eller har vi redan ätit upp all smörjolja? Frågorna är många. Jag ber att få återkomma i frågan.

Hej så länge!


6 kommentarer:

 1. Gjorde ett försök med Braun, men gick bet då de inte har kontakter för Sverige. Hädanefter kommer jag verkligen kolla upp att produkten jag köper har en kontakt att nå. Alltid lär man sig en läxa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag tror att Braun har en facebook-sida. Om de inte verkar fatta svenska där så kan du väl fråga på engelska. Det borde ligga i deras intresse att ta del av den svenska studien. Lycka till

   Radera
 2. Skickade till Severin som har gjort min stavmixer i söndags snart har det gått en vecka och de har inte svarat. Väntar en vecka till annars skickar jag igen. Spännande att få se ditt svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du skickat fråga. Ställ även frågan på deras FB-sida. Då kan pressen öka på dem att svara. Hör gärna av dig med deras svar.

   Radera
 3. Vilka stavmixar är det som är dåliga? Och vilka är trygga att köpa?
  Vänligen, Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ladda ner den här rapporten. Där står exakt vilka mixrar som var med i testet och vad de fick för resultat: http://www.mynewsdesk.com/se/su/documents/rapport-klorparaffiner-i-stavmixrar-39822

   Radera