fredag 25 januari 2013

Det där med barnmat

Jag hade ingen grötbild på lager, så det fick bli fiskbullar, sötpotatis, broccoli och tomat i stället. 

Larmrapporter om tungmetaller i barngröt och välling. Det är nedslående information. Det går tyvärr inte att värja sig helt mot de föroreningar vi har spridit på våra åkrar under lång tid utan jag satsar i stället på att sprida riskerna.

Tidigt vande vi får son att äta hemmagjord gröt. Inte för att det skulle vara nyttigare eller innehålla färre farliga restämnen utan för att vänja honom vid olika konsistenser och smaker. Tror det är en fördel att inte blir för van vid en sort och inte bara få smak för processad mat. Vi kokar gröt på bland annat quinoa, rågflingor, dinkelflingor, hirsflingor, havregryn och skrädmjöl. Ibland bara en sort i, ibland ett hopkok av många olika gryn och flingor. Oftast med blåbär, äpple, banan eller torkade aprikoser. Ibland på kvällarna eller när vi är på resande fot så blir det färdig pulvergröt, för det är smidigt och för att det finns tillsatt jod och järn. Fast jag är inte särskilt orolig för att han skulle få i sig för lite näring eftersom han äter så mycket bra mat i de andra målen, mycket frukt och grönt.

Med tanke på att han äter så varierat är risken att han får i sig för mycket av något skadligt ämne mycket mindre än om han åt samma gröt från samma märke dag ut och dag in. Välling har vi provat någon enstaka gång men det föll inte i smaken.

Till detta ska jag tillägga att vi nästan uteslutande ger honom ekologisk mat. Nästan, inte till 100%. Till vår hjälp har vi EWG:s lista över vilka frukt och grönsaker som oftast innehåller höga halter av bekämpningsmedelsrester och som är smart att välja ekologiska eller hitta alternativ till. Dessa är:

Äpple, selleri, paprika, persikor, jordgubbar, nektariner, vindruvor (russin), spenat, sallad, gurka. importerade blåbär och potatis.

Läs gärna mer på EWG:s hemsida. Här finns mycket bra information att hämta. http://www.ewg.org/foodnews/

Och sen, så klart, välj bort konservburkarna av metall till de små. Köp heller fryst, färsk eller mat på tetra. Vägra bisfenol A.

Ha nu en GOD helg. /Katarina
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar