torsdag 11 april 2013

PVC-förskolan – Årets Stockholmsbyggnad?

Inte nog med att stadens gick emot sina egna rekommendationer och la in PVC-golv på den nya förskolan. Nu är stället dessutom nominerat till Årets Stockholmsbyggnad. (Tack för tipset Giftfri barndom). Kolla länken:

http://www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Fackforvaltningssajter/Stadsbyggnadskontoret/Aretsstockholmsbyggnad/Finalisterna21/

Självklart blev jag lite upprörd när jag fick nys om detta och skickade ett mejl till arrangörerna:

Hej, jag ser att förskolan Sjötorget blivit nominerad till årets Stockholmsbyggnad. Lokalerna är verkligen fina och arkitekturen är anpassad till barn. Men känner ni till att Stockholms stad har gått emot sina egna rekommendationer och lagt in PVC-golv i lokalerna? Detta uppmärksammades i TV4 i januari. I vissa av golven finns ftalaten DINP som är förbjuden i småbarnsleksaker då den misstänks kunna ha hormonpåverkande egenskaper. Lokaler för barn där man inte tar hänsyn till miljö- och hälsoaspekter bör enligt mig inte nomineras till årets byggnad. 
Katarina Johansson /miljöjournalist, författare och förälder

I dag fick jag svar:

Hej Katarina! Ja, är det verkligen så här kan jag bara beklaga att vi inte kände till detta. Nu är förskolan med i tävlingen och jag kan bara säga att vi ska tänka till hur vi kan bli bättre på att få veta denna typ av information i samband med att vi får förslagen.
Vänligen Birgitta



Vi har fått plats på tre olika förskolor i närområdet inom loppet av några månader. Den första, ovan nämnda, ratade vi ju pga att de lagt in PVC-golv (men jag gillar så klart att de barnanpassat och gjort så fint). Den andra slutade vi på då massinskolningen av 30 x 2 småttingar var så kaotisk och då vi samtidigt fick nys om en dagmamma i trakten som just skulle ta in ett nytt barn. Och så fick vi nyligen plats på ännu ett ställe. Fast jag har hört att personalen där har öronproppar när de jobbar, vilket säger något om arbetsmiljön, ljudvolymen och barngruppernas storlek.

Nu går alltså killen hos dagmamma istället. Inskolningen gick smärtfritt och det här är första riktiga veckan då han är på plats själv. Visst, även hos dagmamman har en kemikalienojig mamma som jag sett ett och annat. Fast jag ligger lågt. Nu är huvudsaken att sonen är trygg och att gruppen är liten. Konservburkarna, äpplena och de mjuka plastdinousarierna får vänta.
Men golven är av trä, hurra!


5 kommentarer:

  1. Hej Katarina!

    Jag har en fråga som inte alls hör till inlägget men tänkte passa på att ställa den ändå: Vet du något om impregneringsspray/-tvättmedel och vad man ska tänka på när det gäller detta? Känns ju som om det kan vara en hel del kemikalier i detta (även im Nikivax verkar ha en hyfsat "grön profil")... Men barnens skalkläder slits ju och de behöver ha vattentäta grejer... Och galon vill man ju undvika så mycket det bara går?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, förlåt mitt sena svar men jag har varit på semester.

      När det gäller impregneringsspray till overaller och skor innehåller de, så vitt jag vet, alltid fluorföreningar som inte är särskilt miljövänliga. De värsta PFOA/PFOS har man ganska mycket kunskap om och har börjat fasa ut. De ersätts istället med liknande fluorcarboner som man inte vet så mycket om men om sannolikt även de är miljö/hälsovådliga.

      Jag vet att Fjällräven inte använder fluotcarboner i sina kläder utan de impregnerar man med ett vax istället. Nikivax just vet jag ingenting om. Även H&M har nyligen beslutat att sluta sälja kläder med fluorcarboner. De använder nu en slags silikonbehandling istället.

      Frågan är hur pass vattentäta barnens kläder behöver vara när de leker till vardags? Själv har vi använt ett par ärvda, gamla vinteroveraller som vi inte har impregnerat och det har funkat bra till vardags. Regnar det mycket och barnen leker i vattenpölar är galon att föredra tycker jag. Men se till att galonen inte är av PVC utan av Polyurethan (PU) som är en snällare slags plast.

      Hoppas att du blev något klokare, mvh /Katarina

      Radera
  2. Tack för ditt svar! Och vilken koll du har! Jag har alltid tänkt att skalkläder är bättre än galon, men förstår nu att det inte behöver vara så alls. Det är verkligen inte lätt att göra bra val... Tyvärr. På nikwaxflaskan står att den är vattenbaserad och inte innehåller fluorkarboner, men det är väl antagligen en massa andra gifter i den...

    SvaraRadera
  3. Innehåller tex något som heter EDTA och polycarboxylates... Alla dessa namn! Hur har du blivit så insatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen. Det är ju bra att flaskan inte innehåller fluorcarboner och jag vet inte exakt vad polycarboxylates är för någonting. Jag sökte lite snabbt på Kemikalieinspektionens hemsida och fick fram att det är en vanlig ingrediens i diskmedel. EDTA vet jag är en slags komplexbildare som binder metaller. Risken med den när den kommer ut i naturen är att den kan binda till sig tungmetaller och sprida dem i naturen. Nu är jag inte kemist men jag vågar ändå påstå att de här två ämnena är bättre än fluorcarboner.
      Ja, det är mycket namn att hålla reda på. När jag inte vet vad något är så googlar jag och letar efter tillförlitliga källor att läsa på. Och när jag skrev boken så ringde jag och pratade med många forskare och kemister. Lycka till!

      Radera