söndag 7 april 2013

Giftigt till lågpris


Häromdagen kom ett nytt larm. "Farliga substanser i tandkräm" löd det.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/farliga-substanser-i-vanlig-tandkram

Europeiska konsumentorganisationer hade undersökt ett 60-tal vanliga hygienprodukter och bland annat hittat triclosan i tandkräm. Triclosan är bakteriedödande och bland annat misstänkt hormonpåverkande och mycket giftigt för vattenlevande organismer. I tandkräm har det funnits länge, man kan även hitta det i exempelvis deodoranter och fotkrämer. Det är jättebra att det återigen uppmärksammas men det här är verkligen ingen nyhet. Triclosan har funnits i de här produkterna läääänge och det uppmärksammas med jämna mellanrum av media. Och det lär det väl göra så länge de inte förbjuds. För några år sedan tog handeln saken i egna händer och bland annat tandkräm och diskmedel med triclosan togs bort från hyllorna. Det är faktiskt inte helt enkelt att hitta en tub Colgate Total eller Pepsodent Complete i svenska affärer i dag. Men det går. För en tid sedan tog jag vägarna förbi en lågprisbutik i Stockholm för att kolla om jag hittade något skumt. Det gjorde jag. Mängder av Colgate Total med triclosan till exempel.Jag hittade även superbilligt badskum för barn. För femton spänn får du en flaska med nallar eller bilar på utsidan och allergiframkallande och miljöfarligt konserveringsmedel inuti; metylchloroisothiazolinone och methylisothiazolinone.


Inte nog med det. Vad sägs om en badkarsmatta av PVC. För att den ska bli så härligt mjuk och följsam så krävs så klart massor av ftalater. Beware of ftalater. Men den är ju billig.Apropå i inslaget i SVT om farlig ämnen i hygienprodukter så blev jag väldigt glad och upprymd över en sak. Susanne Zakrisson, som är enhetschef för kosmetika och hygienprodukter på Läkemedelsverket sedan ett år tillbaka, uttalade sig. Hon tycker att man ska se över sin konsumtion av de här produkterna och vara extra försiktigt när det gäller barnen. Jag har aldrig hört sådana uttalanden från Läkemedelsverket tidigare. Ibland går det framåt.
6 kommentarer:

 1. Det låter bra med ett litet uttalande från Läkemdelsverket!!!! :D

  SvaraRadera
 2. Om dom endå kunde börja med och samköra sina beslut om kemikalier , idag tillåter man ämnen på läkemedelsverket som är förbjudet på kemikalieinspektionen .zinkpyrition förbjudet i hundschampo och båtbotten färg men helt ok i mjälschampoindustrin???? Hur tänkte dom nu.
  Eu har förbjudit hårfärg men de stora märkena har dispans " för det är vi värda"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är dumt att kemikalier regleras så olika beroende på vilken slags produkt de ingår i. Och jag tycker också att myndigheterna borde samarbeta mer. Jag har faktiskt talat med Zakrisson på Läkemedelsverket om det och hon håller också med.
   Ang hundschampo tror jag att det är så att om det skulle finnas zinkpyrition i ett hundschampo så skulle det vara Kemikalieinspektionen som har ansvar för produkten och den skulle behöva märkas med ett så kallat faromärke. Det behövs inte för mjällschampo som lyder under kosmetikadirektivet (och Läkemedelsverket).
   Förresten Lena, jag har precis bokat tid hos dig. Ses på onsdag! /Katarina

   Radera
 3. Hej!
  Jag letar efter en giftfri badkarsmatta, så min dotter inte ska halka i badkaret. Har du något tips? Tack på förhand!
  Pauline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har själv köpt en badkarsmatta på Ikea, den var av naturgummi. /K

   Radera
 4. Hejsan Katarina!

  Vi har nyss fått in en badkarsmatta i 100% rent naturgummi! Fri från gifter och kemikalier :-)

  http://www.laplandecostore.se/naturgummi/badkarsmatta-i-100-naturgummi.html

  Mvh/ Sara
  Lapland Eco Store

  SvaraRadera