onsdag 10 april 2013

Läskiga räkor


Hej

En annan miljöfråga som ligger mig varmt om hjärtat är problematiken vid odling av tropiska jätteräkor. Tack vare Naturskyddsföreningens Anti Scampi-kampanj har det börjat röra på sig och många restauranger och butiker har nu plockat bort de här räkorna.

För det är inte nog med alla de stora miljöproblem och även sociala problem som de är odlingarna orsakar. Själva räkan är inte en särskilt fräsch produkt. Det används mycket kemikalier och antibiotika i bassängerna och de kan finnas kvar i räkorna när de hamnar i soppan eller på sushin. Gränskontrollanter hittade cancerframkallande ämnen i räkor importerade från Asien år 2011 och 2012.

År 2007 for jag till Indonesien för att skriva om de här problemen. Jag gjorde även en liten film som numera ligger på YouTube. Tänke passa på att ge den lite ny luft under vingarna. Den är ca 15 min lång och ligger uppdelad i två olika klipp. Titta gärna:

http://www.youtube.com/watch?v=99BptMqzPmU
http://www.youtube.com/watch?v=UuO858kNWTc


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar