måndag 18 mars 2013

P1 om kemikalier i förskolan

Hallå!
Det var en tidig morgon i dag. Ekot hade en nyhet om att Miljöstyrningsrådet ska ta fram riktlinjer för upphandling till förskola för att slippa onödiga hälsovådliga kemikalier. Jag var gäst i P1 morgon strax efter halv sju. Lyssna gärna:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5476651

Senare på förmiddagen ringde en arg man till Ring P1 och beklagade sig över min bok. Så klart har han en poäng i att det bästa vore om den här sortens böcker inte behövdes. Så klart borde lagstiftningen skärpas och producenter ta sitt ansvar. Men, nu är det ju inte så. Och i väntan på att det sker så är det bästa vi kan göra att rensa ut de här ämnena så gott vi kan och vara kritiska konsumenter. Jag ser ingen motsättning i detta så som den arga mannen gjorde. Han tyckte det var hemskt att jag överhuvud taget får uttala mig i radio. Lyssna här, vad tycker ni? 15.10 in i programmet:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/167865?programid=1120

/Katarina

6 kommentarer:

 1. Låter bra, hoppas sådana riktlinjer kommer hit till Finland också.

  Vi håller på att byta golvet i vårt sovrum där vår 4-månaders bebis också sover till ett linoleum click-golv. Men vi måste väl ändå lägga folie av skummad PE för ljuddämpning med tanke på grannarna under... Den är säkert flamskyddad. Eller finns det andra alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har inte undersökt de här golvmaterialen så noga så jag kan inte ge dig svar. Fråga gärna fabrikanterna, de borde kunna ge dig svar på vad folien innehåller och vad det finns för alternativ. Eller kanske finns det någon bloggläsare som vet? Hör gärna av dig och berätta vad du kommer fram till. /Katarina

   Radera
  2. Grålumppapp kanske??

   Radera
 2. Nämen oj. Konstigt att han blir så upprörd av att någon informerar om sånt som producenterna _borde_ informera och reglera. Kör hårt, du gör ett viktigt jobb! :)

  SvaraRadera
 3. Det är ett känsligt ämne, jag köpte boken, la upp en bild på facebook med texten "mörkrädd redan under inledningen", flera av mina vänner - uttalat miljömedvetna skrev "läs inte den/släng den/osv".
  Jag väljer att läsa, så kan man i alla fall skydda sig från de värsta giftmonstrena.

  SvaraRadera