tisdag 5 mars 2013

Flamsäker uggla?

Har funderat en del på ugglor idag. För några veckor sedan ringde typ svärmor och berättade att hon virkat en uggla till sin sonson. Killen gillar ugglor så den kommer att göra succé. Frågan var bara vad hon skulle stoppa den med. Ekologisk ull var mitt spontana svar men hon bekymrade sig för att det skulle tova ihop sig vid tvätt. De hade kollat efter polyesterstoppning på Panduro men såg att den var flamskyddad och antagligen inte skulle gå hem. Nej, den gick inte hem.

Några dagar senare när jag spankulerade på Halmstads gator, i och med att jag var i Halland och föreläste, så gick jag in på Panduro och spanade efter fyllningen. Hittade den, plåtade den och ifrågasatte den. Men kvinnan i butiken visste inte vad den var behandlad med och bad mig komma tillbaka nästa dag när chefen hade ringt och frågat på högre ort. Nästa dag återkom jag, men chefen hade inte fått något svar. "Det finns ingen säkerhetsinformation om detta så det behöver vi inte veta" var typ det svaret som jag fick. Jag upplyste henne om att man som kund har rätt att få svar på om en produkt innehåller något ämne från kandidatförteckningen men det hade hon aldrig hört talas om. Jag skulle ringa Panduros huvudkontor om jag ville veta mer, tyckte hon. Jag har ännu inte gjort det men jag uppmanade alla som kom till föreläsningen på kvällen att gå in på Panduro och fråga vad polyestern är behandlad med. Tänkte att det är bra om expediterna får veta att det är deras skyldighet att plocka fram den här informationen.

Hur många ugglor, nallar och kuddar finns det där ute som är fyllda med Panduros flamsäkra polyester?  Vad innehåller den och hur påverkar den hälsan?

Beställer i stället en påse ekologisk ull på nätet som vi ska ta med till farmor nästa helg. Ugglan har nu konstruerats så att den blir öppningsbar. På så sätt kan vi plocka ut ullen om ugglan behöver en omgång i maskinen.

5 kommentarer:

 1. Hade en påse sånt här hemma, tack för dina vaksamma ögon! Ett tips är att köpa en kudde på ikea etc och använda vadden. Bör ju inte ha kemikalier i sig (men obs jag är inte säker). /Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har precis fått veta från Panduro att deras vadd är obehandlad, den är flamsäker för att den klarade ett engelsk test med pyrande glöder. Däremot klarar den inte öppen låga. Återkommer strax med ett nytt inlägg om detta så håll ögonen öppna. /K

   Radera
 2. Hej,
  Var köper du den ekologiska ullen?
  Tack för att du engagerar dig i frågorna. Är själv en kemikalienojjig mamma och ju fler vi är desto bättre! /Karolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag köpte den i nätbutiken Sonjas textilateljé.
   Lycka till! /K

   Radera
  2. Hej,
   Tack för snabbt svar.
   Har du möjligen också sett min fråga om sparkbil i trä? Har du tips om vad man ska välja?
   Ha det bra!
   /Karolina

   Radera