måndag 11 mars 2013

Naturligt flamsäkrer polyester?

Hej, här kommer en hälsning från Malmö där jag har föreläst i kväll. Tack till er som kom och lyssnade och ställde kluriga frågor. Fick flera uppslag på prylar som måste undersökas när tid ges.

Jag har tidigare i veckan mejlat Panduro för att få reda på vad deras flamsäkra polyestervadd är behandlad med. I dag fick jag svar:

"Materialet är inte behandlat med något flamskyddsmedel. Polyestern är på naturligt vis flamsäkert och produkten har blivit godkänd enligt engelsk standard (BS 5852) för flamsäkerhet."

Hur kan polyester vara flamsäker på naturligt vis? Finns det någon kemist där ute som kan förklara det här för mig? Att en plast har naturliga egenskaper är i sig en gåta. Är den obehandlad så är det ju bra men det låter ju väldigt konstigt i mina öron.

/Katarina


6 kommentarer:

 1. Hej
  Vad glad jag är över att du har en blogg och att jag nu har hittat hit. Jag har precis läst dina båda böcker Badskumt och Den onda badankan och har lärt mig massor. Tack för det! Håller så sakteliga på att rensa ut och byta ut i vårt hem. Det dyker dock upp en hel del funderingar på vägen och här kommer en första: hur tänker du kring No poo balsammetoden med billiga balsam som inte har så bra innehållsförteckning kontra att använda ekologiskt schampo från exempelvis Estelle & Thilde? Vad är egentligen bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul att du läst mina böcker och hittat hit.
   Jag tror att det viktiga är vad det är i produkterna, sedan om man tvättar med schampo eller balsam spelar kanske inte så stor roll. Det går att hitta balsam med bra innehåll också. Använder själv aldrig balsam men senast jag hade ett kom det från Urtekram, funkade fint. Lycka till!

   Radera
 2. Hej!

  Har precis läst din bok Den onda badankan och börjat byta ut det ena och det andra härhemma. Just nu läser jag boken Förgiftad av Rick Smith och Bruce Lourie och har precis läst i den om "naturligt flamsäker polyester" (s. 146, stycket om "Owains pyjamas"). Där får författaren beskedet från tillverkaren av sonens pyjamas beskedet att tyget inte är behandlat i efterhand med flamskyddsmedel, utan att kemikalierna är inbakade som ingredienser i själva materialet i tyget. Därav "naturligt" flamsäkert tyg...

  Huga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag har också läst boken men har glömt bort det om pyjamasen. Jag har ännu inte fått klarhet i hur det låg till med polyestervadden. Har fått svar från Panduro men har svårt att tyda det. Får återkomma frågan.

   Radera
 3. Är polyester okej att använda om det inte är flamskyddsbehandlat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag anser att det handlar om ambitionsnivå och var man lägger ribban. Jag har inte sett någonstans att polyester skulle vara farligt, däremot är det svårare att färga och kräver starkare grejer vid färgningsprocessen än naturmaterial, om jag minns rätt. Ett problem med syntetmaterial är att små små plastpartiklar åker med ut i avloppet och vattendragen när vi tvättar de här materialen. Det i sin tur är ett problem för miljön och de djur som lever i vattnet. Så det är en anledning till att jag hellre väljer (ekologiska eller begagnade) naturmaterial.

   Radera