tisdag 12 februari 2013

Inskolning med italiensk fingerfärg


Det är andra veckan av inskolningen på nystartade förskolan. Själv är jag på föreläsningsturné i Halland ett par dagar, inte bästa tajmingen jag vet. Idag hade pedagogerna plockat fram fingerfärgen och det plingade till i min mobil. MMS från sambon med innehållsförteckningen på färgen, "Är detta bra grejer?". Suck, "Nej, riktigt dåligt" blev mitt svar. Det är lite svårt att tyda men methylisothiazolinone är i alla fall allergiframkallande och alla isotiazolinonerna är dessutom giftiga eller mycket giftiga för vattenlevande organismer. Bronopol kan bilda cancerogena nitrosaminer i kombination med vissa ämnen och kan också brytas ner till formaldehyd. Enligt Kemikalieinspektionen är bronopol "hälsoskadligt och farligt vid hudkontakt" och "miljöfarligt och mycket giftigt för vattenlevande organismer". Phenoxyethanol kan irritera huden och framkalla eksem. Jag tycker mig dessutom se att det står att de här färgerna inte ska användas av barn under tre år. Min fråga blir såklart: Är detta är lämplig produkt för ettåringar att leka med? Jag känner mig ledsen, uppgiven och arg.

Innan jul träffade jag som sagt förskolechefen och gav henne "Den onda badankan" i present. Jag tror inte att hon har läst den. För förutom den här färgen så finns det pipmuggar i genomskinlig hårdplast med en 7:a i botten. Sannolikt polykarbonat med bisfenol A. Matborden har också någon slags plastbeläggning på ytan, vad det är vet jag inte. Nästan alla leksaker är också av plast.  När man startar upp en ny verksamhet har man ju möjligheter att göra bra val och välja rätt från början, varför tar man inte den chansen? Jag har dessutom erbjudit mig att hjälpa till med tips på bra materialval.

Matsalen har förvisso även riktiga glas, tallrikar av porslin och bestick av rostfritt vilket jag är tacksam över. Det bjuds även på riktigt bra mat vilket är ett stort plus.

 /Katarina

15 kommentarer:

 1. Min sambo pratade med personalen om fingerfärgen nu i em och det var inte de som hade köp in den. Den kom i ett provpaket som kommunen delat ut till förskolorna. Det är alltså hos upphandlarna som just den här kunskapen saknas. Det visade sig också att personalen gärna vill ta del av mina inköpstips framöver, så det är ju bra.

  SvaraRadera
 2. Usch...jag ser inte fram emot hösten då min son skall börja förskolan! Det är väl bara att vässa argumenten och förbereda sig på bråk. Jag kanske skall ge dom din bok i present jag med :)

  Hoppas personalen tar emot din hjälp framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte så lätt. Men Naturskyddsföreningens kampanj Giftfri förskola kanske kan vara till hjälp. Och så min bok så klart! Lycka till!

   Radera
 3. Men usch! Läskigt att inte kunna kontrollera vad ens barn utsätts för på förskolan, så synd att inköpsansvariga och chefer inte verkar ha någon koll. Jag har ingen aning om hur det ser ut på våra förskolor häromkring, ska börja ta reda på det nu eftersom det snart börjar bli dags att lämna bort det finaste man har. Jag hörde för några dagar sedan att maten i skolan serveras på plasttallrikar så det verkar ju inte så lovande. Har nyss fått hem dina böcker, hoppas bara jag får lite tid över till att läsa :) Tack (igen) för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi föräldrar har en del makt om vi samlar våra krafter. Det är ju inte illvilja utan okunskap som är boven i dramat. Ring kommunen och förskolecheferna och ifrågasätt och informera. Och hoppas att du gillar böckerna...

   Radera
 4. Men det är så konstigt. Jag pratar ju och skriver ganska mycket om kemikalier och vad saker och ting innehåller i ganska stor utsträckning men till och med mina närmaste, mina släktingar osv tar inte ens det jag säger på allvar. Det är som om man pratar om tex rymden och aliens, något som dom inte kommer tro på fören dom ser det ungefär. Dom verkar liksom inte fatta att det händer rakt framför näsan på dom! Att det ända dom behöver göra är att läsa den jävla ingrediens listan och googla om dom inte förstår! Det här handlar ju om KONKRET fakta och inte något som går att förvränga eller vad dom nu tror..... man blir så ledsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att många tänker "Men så illa kan det ju ändå inte vara, då hade det ju inte fått säljas". Men tyvärr så har de ju fel. Lycka till!

   Radera
  2. Precis så tänker många tror jag! Och när jag i all välmening vill dela med mig av mina nyfunna kunskaper har några blivit arga, trötta och irriterade. Några har till och med svarar att det man inte vet har man inte ont av.......suck!

   Några får jag dock fått med mig på mitt korståg och det är ju fantastiskt!!!!

   Radera
  3. Ja precis!!! Det är just så typ ALLA tänker. Man förlitar sig på att någon annan håller kollen åt en liksom.

   Många tittar ofta konstigt på mig när jag börjar prata om de kemikalier som finns. Men då brukar jag säga det att det är inte så att du kommer DÖ imorgon liksom utan det här är något som HELA tiden byggs upp i våra kroppar, i vårat system och våran natur. Vissa ämnen försvinner ALDRIG och något som är lite "fint" är ju att kvinnor är de ända som har turen att få en avlastning från sina gifter när de får barn, men det sorgliga är att gifterna förs över på barnet istället.

   Radera
 5. Hej Katarina. Jag skickar dem ett provpaket med giftfri fingerfärg från EkoLeko. Maila mig deras adress.

  SvaraRadera
 6. Tack för en superviktig blogg och dina böcker! Gör allt jag kan för att sprida kunskapen vidare...

  SvaraRadera
 7. Säg till dem att blanda egen fingerfärg istället, som är extra bra till just de minsta som gärna smakar mer än de målar.
  Bara att blanda naturell fil med rödbetssaft eller vad man nu vill ha för färg, finns massor med naturliga färgämnen ju.
  S länge det inte finns mjölkallergiker i barngruppen är detta perfekt. Snabbt går det också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det är jättebra. Jag har även ett recept i boken med potatismjöl i som man kan ha som alternativ om någon har allergi.

   Radera