onsdag 2 januari 2013

Ny bebis! (och ny tapet)


Foto hämtat från Sandbergs.se


Hej hallå och god fortsättning!

Idag är en stor dag för jag har blivit gammelmoster! (jag vet att det låter jättegammalt men det är sant) Jag vill passa på att skicka mina lyckoönskningar till de nya föräldrarna och den söte lille killen. HURRA HURRA! Skönt att veta att den nyblivna mamman har korrläst Den onda badankan åt mig vilket gör att hon har god koll på ftalater och annat otyg. När man går på MVC och sedan BVC är det nämligen väldigt olika vilken information man får om de här sakerna. Vissa vårdcentraler delar ut Kemikalieinspektionens broschyr Kemikalier i barns vardag men långt ifrån alla. I Örebro har man beslutat att satsa stort på de här frågorna och håller på att utbilda barnmorskor och barnsjuksköterskor om kemikalier samt ta fram ett enkelt informationsmaterial till föräldrarna. Det här är toppen tycker jag. Om det faller väl ut hoppas jag att det sprider sig till andra landsting. Jag har skrivit två artiklar om just det här som precis publicerats i Vårdfokus, kolla gärna länkarna.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2013/Nr-1-2013-1/Farlig-lek/
https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2013/Nr-1-2013-1/Kemikalier-tarhormonernas-plats/

Idag har vi dessutom handlat tapeter till sonens blivande rum. Det blir två väggar med musikinstrument och två väggar med en ljusgrå tapet. När vi kom till tapetaffären var jag noga med att jag ville ha en papperstapet eftersom jag tror att det är det bästa alternativet när det gäller kemikalier och blev glad när vi hittade den tjusiga instrumenttapeten. Sen bad vi om hjälp att plocka fram en matchande grå men det visade sig att den var av non-woven material. Jag sa att jag var lite skeptisk och gärna ville ha papper men försäljaren sa att det var samma pappersmaterial i båda, det är bara uppsättningen som skiljer sig. De moderna non-woventapeterna ska vara mycket enklare att hantera då man klistrar direkt på väggen. Och så beställde vi och åkte hem. Väl hemma började skeptikern i mig ändå googla och det visade sig att non-woventapeten innehåller en stor del plast, syntetiska fiber och akrylpolymer till skillnad från papperstapeten som innehåller nästan uteslutande oblekt cellulosa. Till non-woventapeten krävs också ett specialklister som jag inte vet vad det innehåller.
Jag är inte kemist och jag vet inte vad det här innebär och vid sådana här tillfällen kan det ge huvudvärk att vara en medveten konsument. Jag vet bara att jag vill välja bort plast när det går även om det i vissa fall kanske är ganska harmlöst. Jag vet också att när man väl har beställt tapeterna så har man. Jag tänker i alla fall ringa tapetaffären i morgon bitti och prata med dem. Om tapeterna inte är skickade från leverantören så går det kanske att justera. Vi får se.
Nähä, nu ska jag spackla! Hej så länge! /Katarina

5 kommentarer:

 1. Att vara en omedveten konsument leder ofta till mer huvudvärk! Som kemikalieskadad känner jag mig tryggare med Sensitive färg som inte släpper emissioner över huvud taget efter att den torkat. (Jag kan till och med måla med den själv!) Men vi får ju å andra sidan direktutslag när det är skadliga kemikalier i en produkt, vilket förenklar valen... Vi väljer bort tapeter, lim och spackel;) Hoppas det fungerar för er. (Man kan göra eget tapetklister av potatismjöl, men det är tråkigt om tapeten rullat ihop sig till dagen efter... Har bara provat på Pinjata.)
  / Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lisa!
   Nej, potatismjöl vågar jag mig inte på men vanligt tapetklister som man blandar till själv är väl bra, eller reagerar ni på det också? Problemet med papperstapet är väl att det kan avge lite, lite formaldehyd i början men man kan ju vänta lite med att sova där, tänkte jag. Men spackla måste man ju göra vare sig man målar eller tapetserar, annars blir det ju inte så snyggt, eller hur gör ni? Så bra att sensitive-färg funkar fint, har också använt den lite men har ju inte samma känsliga näsa som ni och har svårt att avgöra. /Katarina

   Radera
 2. Hej Katarina!

  Ska tapetsera eller måla om mitt kök. Lutar åt att tapetsera.
  Tänkte fråga dig vilket tapetklister du använde och vart det går att köpa? Sen är jag också lite nyfiken på vilket spackel du har använt?
  En sista fråga är om det är skillnad på papperstapet och papperstapet, vilken färg som används och så? Finns det innehållsdeklarationer även för detta? Har hittat papperstapeter på rusta men är lite skeptisk p.g.a. det billiga priset. Har du något tips på vart man kan hitta bra papperstapeter ur hälso/ miljöperspektiv?

  Vänligen Johnna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för ditt inlägg.

   Jag valde ett vanligt tapetklister i pulverform. Alltså inte ett sådant som är blött och redan färdigblandat. Spackel kan man leta efter svanenmärkta, jag kommer inte ihåg märket. Angående papperstapeter vet jag inte om vissa är bättre än andra. Men jag vet att man kan fråga efter en varudeklaration och se vad den är gjord av exakt. När det gäller målarfärg, välj Lady Sensitive, märkt med Astma- och allergiförbundets symbol.

   Titta gärna i Folksams byggmiljöguide, där kan man få lite tips: http://www.folksam.se/dpublic/a0346.nsf/vLookUpFiles/R0436.pdf/$FILE/R0436.pdf

   Lycka till!

   Radera
 3. Hej och tack för en nyttig blogg!

  Jag måste nog komma med en liten kommentar här. Min far är kemist och han har lärt mig lite om vad som är i dessa produkter som vi smetar upp på väggarna i våra hus. Det gömmer sig väldigt många skumma ämnen i spackel och målarfärg. Tyvärr även dem som är miljömärkta och rekommenderade av astma och allergi förbundet. Gränserna är satt på tok för högt innom EU, och blir därför godkända även om dem är farliga. Alla akrylfärger släpper otyg ut i luften över tid. Vi pratar här om år efter år. Även dem som påstår att det är helt tryggt att måla för gravida! Min far har alltid målat sista stryket med oljefärg, även om det är mkt lösningsmedel i det. Detta för att "stänga" väggen och hindra att det släpps ut i luften. Risken att utveckla astma och allergi blir högre. Huvudvärk och ständig hösnuva är andra symptom.

  Det finns väldigt mkt nyttig information på http://www.ekobyggportalen.se/
  Här kan man läsa om vilka alternativ man har och vad som är minst skadligt för innemiljöer. Bra och helt giftfri målarfärg och spackel hittar ni bl a hos;

  http://www.linoljeprodukter.se/ och www.fargriket.com

  Själv använder jag bara produkter från dessa två i mitt hus, och det gör resten av familjen med.

  MVH Sara

  SvaraRadera