onsdag 16 januari 2013

PVC-golv på nya förskolan – sista delen?

Hej!
Nu är det bara några veckor kvar till förskolestart. Det ska bli spännande, vi ska på informationsmöte nästa tisdag.

I förra veckan blev jag kontaktad av en journalist på TV4 Stockholmsnyheter som ville göra ett inslag om att stadsdelarna inte följer miljöförvaltningens rekommendationer angående PVC-golv. Det sändes i morse, kolla gärna här:

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-stockholm?video_id=2259559

En längre variant sänds idag i TV4 News Vetenskapsprogram, fast det har jag inte sett ännu.

Jag hoppas och önskar att uppmärksamheten leder till att upphandlarna i framtiden följer miljöpolicyn.
Naturskyddsföreningen satsar också stort på förskolemiljön i år och vi får verkligen hoppas på att kommunerna börjar ta ansvar. Barnens miljöer ska vara så rena som det bara går från misstänkt hormonpåverkande kemikalier.

Dessutom. Igår var jag även med i P4 Stockholm och pratade kemikalier, det kan man lyssna på här:

http://sverigesradio.se/sida/ljud/4364051?play=4364051&playtype=Sändning

En liten film med mig ligger också ute på radions hemsida:

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=739&grupp=18455&artikel=5409276

/Katarina

4 kommentarer:

 1. Såg nyhetsklippet, och jag blev så arg när han som byggde sa att de valde bort det för att det var lättare att städa. Istället ska ungarna förgiftas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det som inte framgick av inslaget är att golven inte innehåller de värsta bevisat hormonpåverkande ftalaterna. Däremot finns det i vissa golv en ftalat som heter DINP och som man inte vet tillräckligt mycket om. DINP är förbjudet i leksaker för småbarn av försiktighetsskäl. Jag tycker att man ska ta det säkra före det osäkra när det gäller golv också och framför allt följa kommunens rekommendationer.
   /Katarina

   Radera
 2. Hej, såg nyhetsinslaget nyss och blev flyförbannad. Även vi har ett barn som ska börja på ett nybyggt dagis i det område ert barn ska gå så, med informationskväll nästa tisdag, så antingen har vi hamnat/valt samma eller så har vårt barn blivit placerad på det dagis med dessa golv. Jag kan förstå att du inte går ut med namn på förskola så imorrn blir det ett mail till den förskolechef på dagiset vårt barn ska börja på. Stort tack för att du uppmärksammar detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vi ska också på informationsträff på tisdag (22/1) så vi kommer säkert ha barn på samma ställe. Mitt uppe i en backe, i en sväng, eller hur!
   Ses kanske då. /Katarina

   Radera