torsdag 13 december 2012

Giftfria julklappar

Hej!

Idag har jag varit ute och julhandlat. Passande nog hade Aftonbladet en artikel om vilka gifter som kan finnas i leksakerna som finns under granen. Extra passande nog var det jag själv som var intervjuad i artikeln.

 http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/article15882433.ab

"Barnens klappar kan vara giftiga" var den slående kvällstidningsrubriken, men visst ligger det något i det. Mjuka plastleksaker kan innehålla hormonpåverkande ftalater, även om de värsta numer är näst intill förbjudna i leksaker så kan de finnas där ändå. När Kemikalieinspektionen gör stickprovskontroller så hittar de ibland leksaker med mycket höga halter av förbjudna ftalater. Själv köpte jag en ond badanka av PVC i våras som egentligen inte längre fick säljas.
Hårda plastleksaker är generellt bättre, eftersom de inte innehåller mjukgörande ftalater. Köp leksakerna hos seriösa handlare och lukta på dem. Luktar det plast eller parfym, låt dem vara.

Även träleksaker kan vara av ondo, de kan vara lackade och målade med giftiga färger. Men när danska myndigheterna testade träleksaker var nästan alla helt okej. Därför förespråkar jag dem framför plast. Köp gärna leksaker som är producerade inom EU eller hos handlare som har specialiserat sig på giftfria ekologiska varor. Köp hellre en fin, bra och hållbar leksak än 20 plastgrejer från Kina. Prylar av hög kvalitet kan kanske användas i generationer eller så har de ett bra andrahandsvärde om du vill sälja dem på Blocket om några år.

Så vad har jag själv handlat för julklappar i år? Med förhoppning om att inga närstående läser min blogg så ska jag dela med mig av denna mycket hemliga lista. Kanske kan du få några tips!
Jag har köpt ett par böcker, en tidningsprenumeration, underkläder och pyjamas i ekologisk hampa/bambu, biobesök, matlåda av rostfritt stål, vattenflaska av rostfritt stål, ekologiskt certifierade hygienprodukter, matkasse med ekologiska matvaror, fina inramade fotografier, leksakssopbil av trä, djungeldjur av trä och en sparkbil av trä. Om jag hinner ska jag även slipa av och måla om min gamla docksäng så att sonens docka har någonstans att sova efter jul.

Nej, nu ska jag ta och äta en lussekatt innan luciadagen är över. God Lucia! /Katarina

6 kommentarer:

 1. Hur vet man om en träleksak är dåligt eller inte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det kan vara svårt att veta. Precis som när det gäller andra leksaker så tror jag att man ska undvika allt för billiga grejer på lågprisvaruhus utan söka sig till seriösa handlare. Väljer man dessutom saker tillverkade inom EU tror jag att det är ännu bättre eller av leksakshandlare som specialiserat sig på ekologiska/giftfria prylar. Man kan också satsa på leksaker av obehandlat trä, det finns ju klossar, bilar mm. Själv har jag handlat julklappar hos Ekoleko.se och räknar helt enkelt med att det har riktigt bra koll.
   /Katarina

   Radera
 2. Hej Katarina,
  tack för (ännu en) jättebra bok! Jag har en fråga på detaljnivå. I avsnittet om blöjor skriver du att du har provat Natys och Änglamarks. Var har du då lyckats köpa Naty-blöjor? Jag fattar att de inte bearbetar den svenska marknaden särskilt aktivt alls, men i deras egna webshop hade jag i alla fall väntat mig ett fullt sortiment. Men icke... Så hur gjorde du - köpte du utomlands...?
  Hälsningar Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mette och tack för ditt meddelande. Kul att du gillar mina böcker. Ja, det är inte lätt att få tag på Naty-blöjor sedan de slutade säljas på Coop. Bor man i Malmö kan man köpa dem på Green matmarknad i Turning Torso vet jag. Men jag har lite tur eftersom en kompis jobbar på Naty och han har gett mig några provex. Han är nu på semester men jag har lyckats få tag på honom och fått svar på var mer man kan köpa blöjorna (därav har svaret dröjt). Han berättar att det fungerar bra att beställa via Amazon uk. Han berättar också att de ibland gör konsumenttester och då kan man få blöjor som tack för hjälpen. Om du vill vara med på något sådant kan du mejla honom på andreas@naty.com. Lycka till! /Katarina

   Radera
 3. Hej,

  Är så glad att jag hittat din blogg och håller nu på att "läsa ikapp" sas därav kommentarer på gamla inlägg. Hoppas det är ok. Vad köpte du för sparkbil? Är på jakt, det är ju snart jul igen...
  /Karolina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, vi köpte en åkbrandbil från Trä-Otto av märket Wonderworld. Jag kan inte lämna några garantier på vad som kan finnas i färger och så. Men som leksak är den väldigt uppskattad och min son kör med den flitigt nästan varje dag.

   Radera