onsdag 30 januari 2013

Att sanera barnkammaren


Låt inte de gamla dockorna gå i arv.
Gör dig av med mjuka plastleksaker som är köpta
före 2007 då de kan innehålla nu förbjudna ftalater.
Hej!

Naturskyddsföreningen har låtit bloggande föräldrar samla damm från barnkamrarna och få det analyserat. Bloggaren UnderbaraClara har nu fått svar på vilka kemikalier som fanns (och inte fanns) i hennes sons rum. Hon har skrivit om det idag och fått väldigt många kommentarer och frågor från andra oroliga föräldrar.

http://www.underbaraclaras.com/clara-ryter-ifran/arets-viktigaste-blogginlagg/#comments

Jag började tänka på en artikel som jag skrev i höstas för Minplanet som handlar just om hur man sanerar barnkammaren från giftiga kemikalier. Minplanet har tyvärr lagts ner från årsskiftet men artiklarna ligger kvar ett litet tag till, så kolla här:

http://www.minplanet.se/aktuellt/2526-sanera-barnrummet-fran-kemikalier?search=true

Jag håller ju själv på att fixa till sonens rum just nu och tänkte dela med mig om hur jag tänker.

Först och främst valde jag att tapetsera, med papperstapet och med klister som vi blandade till själva. Vill man hellre måla så bör man välja en färg som är märkt med astma- och allergiförbundets symbol så som Lady sensitive. Det är ändå bra att vänta en tid innan ett barn sover i ett nyfixat rum, Kemikalieinspektionen förespråkar 2 veckor. Det bästa är att låta bli all renovering under barnets första år.

Som tur är så har vi trägolv i hela lägenheten från början och så även i barnrummet. Därpå ligger gammelmorfars gamla matta i ull och i fönsterna hänger gardiner av bomull. Det som är bra med att välja naturmaterial när man möblerar och inreder är att de sällan innehåller flamskyddsmedel, på samma sätt som syntetmaterial kan göra. Elektronik innehåller ofta flamskyddsmedel så låt helst inte barnen ha dator och tv i rummet där de sover. På samma sätt kan det vara smart att förvara backar med leksaker i ett annat rum än där barnet sover.

Även sonens säng och madrass är av naturmaterial, vilket är rummets dyraste investering. Det typiska är att han ändå alltid sover i vår säng... Nåväl, sängen kan han ha till han börjar skolan, så den tiden kanske kommer. Om du köper en syntetisk madrass, leta efter miljömärkningar och vädra den ordentligt innan du låter barnet sova på den.

Sängkläderna, i sängen som han inte använder, är gamla. Vissa hade vi när vi var små, andra har jag hittat på loppis. På så sätt är alla kemikalierester med största sannolikhet urtvättade för länge sedan. Köper du nya, välj miljömärkt och tvätta ett par gånger. Madrasskyddet av PVC som vi ärvde av en kompis har jag slängt. Ett dubbelvikt badlakan av frotté räcker bra än så länge.

När det gäller förvaring av leksaker tror jag på att det är bra att de ligger så att de inte samlar damm. Lådor med lock eller skåp med luckor. Jag har ett fint gammalt skåp av trä som just nu står i mitt barndomshem. Där kommer alla leksaker, böcker och kläder få plats och kan stängas om. Det enda som är jobbigt är att transportera det från Småland.

Det är ju i damm som många ämnen ansamlas, därför är det bar att möblera så att det är lättstädat. Och städa ofta, våttorka och damma med vatten och microfibertrasa.

Än så länge har killen begränsat med leksaker. Jag tror att det är bättre att ha förre grejer av hög kvalitet än en massa skräp. Jag föredrar trä framför plast. Jag erkänner att det kommer bli svårare att hålla fast vid de här principerna när han blir äldre, men jag försöker så länge det går. Jag tror också att det är bra att efter hand plocka bort leksaker som inte används, ju fler prylar man har, desto fler källor till kemikalier. Viktigast är att man i alla fall gör sig av med mjuka plastleksaker köpta före 2007.

Ja, det var några tankar så här på onsdagskvällen. I morgon är det förskolestart. Dags att stryka på namnlappar på kläder och packa den lilla lilla ryggsäcken för allra första gången.
/Katarina



14 kommentarer:

  1. Jag håller helt med dig!

    Jag tror det var din bok jag läste när jag läste "titta dig omkring precis där du befinner dig nu och räkna hur många plast saker du ser" jag la direkt ifrån mig boken och började titta. Herregud tänkte jag. Finns det något som INTE är gjort av plast liksom? Sen stod det ju även senare om att Plastbanta. Vilket jag gjorde och jag uppmanar mina bloggläsare att göra det samma också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för inlägg! Såg att du delat med dig av Badankans tips på din blogg, vad bra. Och vad fint med bilderna till.

      Radera
  2. Jag håller helt med dig. Jag försöker tänka miljövänligt, second hand, gammalt istället för nytt, och nu börjar vi ta bort så mycket plast vi bara kan. Önskar jag kunde riva bort våra plastgolv också, men det är en hyreslägenhet så det går inte. Vad ska man göra då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag tror att det bästa man kan göra är att städa och vädra ofta. /Katarina

      Radera
  3. Hej,
    har precis hittat bloggen (via höstlycka) - mycket spännande men skrämmande..!
    Blir inspirerad att gå igång och sortera ännu hårdare än vad jag redan gör bland mat, material och leksaker..

    Ville bara tipsa om alternativ till madrasskydd av plast (vem vill ligga på ett sånt..?) - obehandlad ull:
    http://nosteblogg.blogspot.no/2012/07/nar-uhellet-er-ute.html
    Funkar utmärkt + är härligt att ligga på också okissat: luftar när det är varmt, värmer när det är kallt. Det går ju också att fortsätta använda som vanlig filt när man inte längre behöver skydda madrassen. Våra barn har alltid sovit på sovskinn, som fungerar på samma sätt, och skyddar det som ligger under.

    Tack för ditt noggranna och ihärdiga arbete!
    /M

    SvaraRadera
  4. Hejsan!

    Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med råd, jag vet inte vem man ska vända sig till? Om man vill ha svar på frågor kring renovering osv, vilken instans ska man söka sig till då? Jag har ringt till flera företag angående nappflaskor, etc, men nu vet jag inte vem jag ska fråga?

    Det är nämligen så att svärmors sommarstuga just byggt till ett extra rum, som blev färdigt för ca en vecka sedan. Målat en vända vad jag vet. Släkten vill absolut att vi ska komma på besök några dagar (eftersom rummet gjorts till oss och kusinerna, som är där och bor utan att föräldrarna oroa sig för renoveringen) och förstår inte varför vi är oroliga för ombyggnaden. Hur ska man förhålla sig till detta? Det är ett luftig hus, och rummet är färdigt, men jag är ändå rädd att det är dumt att bo i huset. Om vi åker kommer jag att se till att vi bor i ett annat rum.

    Hoppas du kan hjälpa mig!

    H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Helena! Det är jättesvårt att råda dig hur du ska göra. Enligt Kemikalieinspektionen ska man vänta två veckor innan man låter barn sova i nymålade rum. Men det är ju inte alltid man har möjlighet till det. Kanske har det hunnit gå två veckor innan ni kommer dit? Kanske kan man sova med öppet fönster när det är sommar. Det beror också så klart på vad det är för färg. Färg med astma- och allergiförbundets symbol på brukar vara riktigt bra när det gäller emissioner. Är du ändå orolig kan ni ju alltid sova i tält, det brukar ju barn tycka är extra skoj. /Katarina

      Radera
  5. Hej Katarina,
    Har precis upptäckt din blogg (är gravid och tänker att jag gärna vill se till att bli så "duktig som möjligt") är miljöekonom och har ett intresse av att försöka vara så eko, reko o miljövänlig som möjligt. Min mamma vill köpa en badblaja till vår kommande Pluttis. Finns de bra badbaljor tro, ngr tips på vart man kan köpa dem?
    Med vänlig hälsning,
    M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Miljövänligast är nog att köpa en begagnad. Kolla på Blocket, de är säkert billiga där. Vi fick ärva en badbalja som från början kommer från Ikea i PP-plast. Riktigt små barn brukar dessutom kunna bada i diskhon i köket. /Katarina

      Radera
  6. Hej!
    Vart köpte du madrassen i naturmaterial? Jag har kikat på grön interiör tror du det är ett bra alternativ?

    Vänligen Johnna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag köpte den på just Grön Interiör. /Katarina

      Radera
    2. Hej
      Hur tänker du med sängkläder främst madrass när det gäller tvätt. Vi har ingen madrass nu som man kanske skulle rekommendera, men jag tänker att om man köper en madrass för flera tusen och sedan får barnet magsjuka, kräks i sängen eller kissar i sängen, kan du på något sätt få rent madrassen då. Jag har avstått från plastdrag efter att jag läst din bok så nu kör jag med en mikrofiberhandduk, men vid kräkningar och kiss så går det ju snabbt igenom till madrassöverdraget. Detta är säkert gjort av ngt som inte är helt bra, men enkelt och tvätta och fyllningen i madrassen tar inte åt sig. Hur löser du sådant?

      Radera
  7. Hej
    Jag har ett gäng sindy dockor som är från tiden 1978-1983. Min dotter älskar att leka med dockorna men nu undrar jag hur hälsosamt det är. Dockorna har soft-heads och "huden" på benen är mjuk.

    /Cecilia

    SvaraRadera
  8. En fråga till. Om man har täcken som har några år på nacken, skall man tycka att dessa är ok då, då de är tvättade väldigt många gånger eller rekommenderar du att man skall köpa ett nytt i ekologiskt material? Det är ju inte bra för miljön att köpa en massa nytt heller.

    SvaraRadera