måndag 10 november 2014

Vad vet ni om mjuka klossar?Hej!

För ett par veckor var jag och föreläste för förskolepedagoger i Umeå. På slutet fick åhörarna plocka fram saker som de tagit med från förskolan och som jag skulle kommentera. Vissa saker är enkla att förkasta, andra är lite svårare. Bland annat var det ett par stycken som hade med sig mjuka byggklossar gjorda av något slags skumplastmaterial. Jag visste inte vad det är för plast och hade svårt att uttala mig om dem. Jag bad om att få återkomma och se om jag kunde hitta något om dem. Svaret skulle jag ge här på min blogg. Och det är det jag gör nu.

Jag började med att fråga en kemist som jobbar på Naturskyddsföreninhen. Hon trodde att det kunde vara EVA-plast som ska vara ok. Men att man aldrig vet vad det är för tillsatser i plasten. 

De mjuka klossar som jag hittat på nätet är av märket Edushape. Klossarna ska enligt dem vara "tillverkade av miljövänligt skummplast som är garanterat fria från gifter och gaser". Det är ju svårt att ta deras ord för givet. Istället besökte jag den amerikanska sidan HealthyStuff och sökte på varumärket. De som har den sidan gör ett jättebra jobb när de analyserar leksaker och andra prylar. Sådant som man gärna vill kunna göra själv som konsument men inte ha möjlighet till. I stället sökte jag på Edushape i deras sökmotor och fick fram alla de leksaker från dem som de hade analyserat. Bland annat några mjuka klossar att ha i badet. Det fick grönt ljus, vilket är ett bra betyg. Men de har också Thiste Blocks, alltså taggiga lekklossar i plast som man fäster i varandra. De fick rött ljus då de innehöll höga halter av bly och ganska höga halter av kvicksilver. Det är därför svårt att säga att varumärket i sig är helt tipp topp. Det finns kanske andra varumärken som gör liknande produkter, och jag vet inte vilket märke det var av klossarna som pedagogerna hade med sig. 

Men. Summa summarum. Jag har aldrig hört att det ska vara något skumt med de mjuka klossarna men det är heller inte en leksak som jag själv skulle köpa hem till mina barn. Jag har inget belägg för att det skulle vara något farligt med dem, men plast är plast och jag undviker det som oftast. Som ni ser är det tandmärken i klossen och det är ju så det är med barn. De stoppar ju allt i munnen. Jag tror i alla fall inte att det är någon värstinggrej som förskolan bör göra sig av med på studs.

Ibland är inte allt svart eller vitt. Och det är svårt att ge konkreta svar. Hoppas ni ändå fick lite vägledning i hur man kan tänka. Är det någon av bloggläsarna som har erfarenheter eller information om den här klossarna får hen gärna dela med sig.

Vänligen /Katarina

1 kommentar:

  1. Hej! Först vill jag tacka för en otroligt inspirerande och viktig blogg. Jag väntar nu mitt första barn och har tack vare dig fått en helt ny syn på de kemikalier som omger oss. Ditt inlägg handlade om klossar och du har tidigare skrivit om leksaker, jag har själv försökt hitta mer information om barnvagnar men det verkar svårt. Naturkind verkar ha bra ekologiska barnvagnar men vad kan man förvänta sig av en "vanlig" barnvagn med 2-3 år på nacken? Hur mycket av kemikalierna finns kvar? Har du (eller någon annan läsare) snubblat över någon forskning?

    SvaraRadera