måndag 3 november 2014

Stavmixer godkänd, vad betyder det?Hej igen!

I fredags kväll fick jag svar från Wilfa. De hade fått svaren från labbtestet av stavmixern, se tidigare inlägg här. Svaret går att läsa i bilden ovan och det framgår att min modell och två till hade fått godkänt. Frågan är om man ska vara nöjd med det svaret. Godkänt i förhållande till vad? Var den helt fri från klorparaffiner eller var det under något visst gränsvärde. Var det i så fall ett gränsvärde som de själva satt eller som någon myndighet satt upp. Jag vill gärna ha en siffra och jämföra med den svenska studien. Givetvis vill jag ha svar innan jag dammar av gamla Bettan igen.

En annan fråga som är intressant och som man önskar att någon analyserade är hur länge klorparaffinerna finns kvar i en mixer som har använts ett par år. Jag antar att alla mixrar i testet var nya. Det känns ju onödigt att slänga en apparat som numer är ren, sen man redan har käkat upp alla miljögifter. Frågan är vem som har lust att finansiera en sådan studie?

Jag har sett att det är fler som har kontaktat sina fabrikörer, på samma sätt som jag gjort. Om ni vill får ni gärna meddela mig när/om ni får svar. Så kan jag sammanställa den informationen som jag får fram.
Tänk på att gärna använda företagens FB-sidor. Det sätter mer press på dem när frågan blir offentlig och jag tror att det är större chans att du får svar.

Hej så länge!


6 kommentarer:

 1. Tack för din jättebraiga bok "Den onda badankan". Jag har läst den från pärm till pärm och sedan bläddrat tillbaka och läst de mest intressanta delarna en gång till för att lägga dem på minnet :)

  Har dessutom skrivit en recension som gick upp på vår blogg idag som jag tror kommer få många kommentarer och engagera många läsare:
  http://minimalisterna.se/den-onda-badankan/

  Tack än en gång för att du tar upp debatten och sprider kunskap kring detta viktiga ämne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra blogg och fin recension, tack! Och lycka till med bebisen! /Katarina

   Radera
 2. Jag kontaktade Dafra som är generalagent i Sverige för Bamix. Dafra skriver:
  "Vi känner till studien och har kontaktat Bamix om detta. De garanterar att Bamix inte innehåller klorparaffiner och bifogade en deklaration som visar att Bamix lever upp till ett flertal direktiv och livsmedelsgodkännande mm. Se bifogad fil.

  Så ni kan utan problem fortsätta använda er Bamix som vanligt."

  Vill du att jag maila dig "deklerationen" och i så fall till vilken mail?


  /J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok vad bra att du kontaktade dem. Du kan mejla mig på katarina(at)filmosont.se.

   Radera
 3. Ser fram emot att läsa vad du får fram. Vi har Kitchenaids stavmixer. Hittade ingen svensk site, men har kontaktat Cervera där vi köpt mixern, tycker också de borde kunna svara då de säljer produkten. Har dock inte fått något svar än.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag äntligen fått svar från Severin om min stavmixer. De svarade när jag kontaktade dem via FB men inte när jag skickade mail några veckor tidigare.
  Svaret var i alla fall att det inte fanns kloroparaffiner i artnr SM9617
  ha det gott

  SvaraRadera