onsdag 5 november 2014

Förbud av vissa parabener

Den 16 oktober började EUs nya regler om parabener att gälla. Isopropylparaben, isobutylparaben, pentylparaben, phenylparaben och benzylparaben förbjuds helt. För propyl- och butylparaben sänks de maximalt tillåtna halterna och användningen i barnprodukter (0-3 år) begränsas.

Parabener används som konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter (bland annat). Det har varit många turer kring parabener de senaste åren. Debatten har blossat upp och svalnat av om vart annat. Framförallt har diskussionerna varit heta kring butyl- propyl- isobutyl- och isopropylparabener. Det är de här långa parabenerna som man har misstänkt att de har en hormonpåverkande effekt. Ethyl- och methylparabener har setts som harmlösa och är även godkända i mat.

Här är ett exempel på hur ett enskilt land kan gå före och på så sätt sen få med sig hela EU. Danmark införde ett nationellt förbud mot butyl- och propylparabenerna (samt iso-varianterna) i barnprodukter redan 2010. EU blev inte så glada. De vill ju att handeln mellan länderna ska vara enkel och gillar inte när enskilda länder sätter stopp för vissa varor. Men så här fyra år senare har alltså även EU bestämt sig för att gå i Danmarks fotspår och skärpa reglerna.

Nationella förbud är oftast något bra när det gäller att få fart på kemikalielagstiftningen. Det finns flera exempel på det. Förbudet mot bisfenol A i nappflaskor år 2011 till exempel. Där var Sverige ett av flera föregångsländer.

På tal om bisfenoler så har Naturskyddsföreningen just nu en namninsamling som handlar om att få politikerna att begränsa användningen av ALLA bisfenoler i vardagsprodukter. Alltså inte bara A. De vore ju toppen om Sverige kunde gå i bräschen här. Och sen så klart få hela EU att hänga på. Namninsamlingen hittar du här. Upp till kamp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar