fredag 9 maj 2014

Rensning på förskola!


Hej på er!

I förra veckan besökte jag en förskola i Växjö. De hade studiedag med kompetensutveckling och temat var giftfri förskola. Jag föreläste och svarade på massor av frågor. Sen blev det rundvandring då personalen med nya ögon gick och samlade ihop prylar som de hade frågor kring.

Det här var en gammal förskola med många äldre leksaker och högen som de samlade ihop växte fort. Skumgummimadrasser från 80-talet varvades med pvc-förkläden från 70-talet och mängder av riktigt gamla dockor, My Little Ponnys och plasttroll. Det mesta ärvt från andra ännu äldre förskolor, köpta på Blocket, lågprisbutiker eller gåvor från familjer. De hade även en del stuvbitar av olika heltäckningsmattor som barnen brukade leka med och använde vinylhandskar vid blöjbyte och mathantering. På gården fanns gamla bildäck som en förälder, som jobbar med just däck, hade skänkt i all välmening.

Och det handlar ju om brist på kunskap. Personalen hade tills nu bara sett det fina i att gamla saker kunde återanvändas. Nu verkligen sög de i sig kunskap och på samma dag skulle de göra en handlingsplan för hur utsorteringen skulle gå till. Vissa saker var enkla att göra och slänga på en gång, andra förändringar kräver större investeringar.

De här gamla bowlingkäglorna hade en stark, frän, kemiskt plastig lukt. De rensades ut på studs.


Här är en lista på saker som förskolor kan tänka på för att minska barns exponering av kemikalier:
1. Servera inte mat och dryck ur plastkärl (rostfritt, porslin och glas är bättre).
2. Välj PVC-fria vaxdukar, förkläden, dynor och haklappar.
3. Välj textilier av ull, bomull och hampa före syntet.
4. Släng mjuka plastleksaker inhandlade före 2007.
5. Servera ekologisk mat.
6. Undvik mat ur metallkonservburkar.
7. Välj linoleum före plastgolv. Nita gärna fast dem.
8. Välj miljömärkta madrasser.
9. Låt inte barnen närvara när ni stryker pärlplattor eller laminerar papper/foton, vädra gärna efteråt.
10. Undvik gamla bildäck som planteringar eller leksaker.
11. Välj parfymfria och miljömärkta städ- och hygienprodukter.
12. Vädra ordentligt innan vilan.
13. Saker som inte är tänkta som leksaker, ska inte användas som leksaker. T.ex. gamla tangentbord och mobiltelefoner.


Vad kan man då göra som förälder? Jo, man kan läsa på själv och sedan upplysa och informera personalen. Bäst resultat brukar man få om man går i hop några föräldrar och visar att man tycker att frågan ska prioriteras. Men när man väljer förskola till sina barn är det så många aspekter att ta hänsyn till. Man kan inte stirra sig blind på plastgolven och de mjuka plastkrokodilerna utan måste så klart se på hur verksamheten ser ut i stort. Förskolan som jag besökte verkade helt underbar på väldigt många vis med mysiga och välanpassade lokaler och bra personal. Och det är guld värt.

Hej så länge!

19 kommentarer:

  1. Läser dina böcker och vill bara säga TACK för att du upplyst MIG om
    allt detta gift och kemikalier i vår vardag.
    Jag har nu slängt en massa plastleksaker som var gamla
    och köpt ekologiska dusch och diskmedels produkter,
    glasfaskor och nappar.
    Skall även börja rensa i badrummet men nu är det ekologiskt
    som gäller.
    Undrar om du har nå tips på badsandaler till stranden
    i sommar?
    Vi har ju såna Crocs men anser du att de innehåller
    en massa kemikalier och gifter?
    Sen undrar jag om du skulle "rekommendera" ekologiska
    våtservetter lr är tvättlappar bättre?
    På dagis använder de såna skumgummi tvättlappar
    eller vad det nu kallas.
    Vad är din åsikt om det?
    Vill så gärna informera personalen om
    detta men vet att eftersom den är privat
    och man vill tjäna pengar så kommer jag
    nog inte kunna påverka så mkt men skall
    göra mitt bästa.
    Tack för att du öppnade mina ögon!
    Skall sprida ditt budskap vidare så
    mkt jag bara kan :)

    Hälsn. Anna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för ditt meddelande. Googlade som hastigast på tvättlappar av skumgummi och läste en 15 år gammal artikel i Aftonbladet om att de innehöll ett cancerframkallande ämne. Antagligen har de ändrats sedan dess och jag har svårt att tro att det skulle vara ngn fara att använda dem. Men i miljösynpunkt tror jag att de är mer energikrävande att tillverka och ger ett sämre avfall än papperservetterna (som också ibland innehåller plast). Själv väljer jag ändå lätt en pappersservett framför en av skumplast. Torra servetter är alltid ett bättre alternativ än våtservetter, anser jag. Men om du ändå vill ha en våtservett så välj en parfymfri och miljömärkt.

      Är också på jakt efter en enkel sandal/toffel som barn lätt kan ta på sig själv. Och jag vill inte ha plast. Skulle kunna tänka mig ngt i tyg eller kanske kork. Hör av dig om du hittar något!

      Ha det fint! /Katarina

      Radera
    2. Tips på sandal/toffla: Birkenstock (kork) görs också för barn om man vill ha varianten som är lätt att kliva i/ur. För en mer 'stängd/klädd' sandal har vi använt Bisgaard och Angulus (danska märken med rågummisula och bra passform)
      /M

      Radera
  2. Vi håller precis på med det här på mitt barns förskola! Jag köpte tre exemplar av din bok Den onda badankan och gav till pedagogerna och nu är de helt med på tåget. Vi använder Naturskyddsföreningens inventeringslista och råd för att gå igenom allt på förskolan och har redan sållat bort dålig plast runt maten, vinylhandskar vid blöjbyten och mycket annat.

    Men vad ska man byta ut de gamla madrasserna med? (20 år gamla skumgummimadrasser med pvc-fodral - jag har haft mardrömmar!) Miljömärkta är lätt att säga, men jag har inte hittat några. Har du några förslag? Det finns ju inga små madrasser som är svanenmärkta, och de från Grön interiör är ju jättedyra. En liten förskola med knapp budget kan inte köpa in dem.

    Vet du om det finns någonstans man kan söka bidrag/fonder för ett arbete med att göra förskolan giftfri? Viljan finns men vi kör fast på det ekonomiska.

    Hoppas du har några tips! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Förlåt att det har dröjt, men jag har haft fullt upp med barn och föreläsningar mm. Vad bra att ni har utrensning på förskolan, toppen. När det gäller madrasser så är det inte helt lätt. Men med tanke på att ni har gamla skumgummimadrasser så tror jag att vad ni än köper så blir det mycket bättre. Jag förstår att det kan vara svårt att köpa de riktigt dyra varianterna och kanske är det att ta i, de flesta barn har väl enklare madrasser hemma i sina sängar där de sover 10 h jämfört med på förskolan där de sover 1-2 h. Ni skulle kunna köpa någon madrass av polyester, som är bättre än skumgummi. Hilding Vitsippa JR är svanenmärkt. Rätt start basic är ett annat exempel. Det finns även barnmadrasser med bovete; www.bovete.se. En annan variant är att hitta någon bra yogamatta i ull, kolla t.ex. www.yoga.se. Eller, kolla med Svanen vilka krav de har på en madrass och jämför sedan med andra vanliga barnmadrasser och se om de lever upp till de kriterierna utan att vara certifierade. På Waldorf-förskolor sover barnen på fårskinnsfällar som föräldrarna får köpa, det är ju också en variant (helst ekologiska/naturgarvade). Hör gärna av dig och berätta hur ni gör! /Katarina

      Radera
    2. Skrev en kommentar som försvann..?
      I alla fall, om fårskinnsfällar:
      Våra barn har fårskinn att sova på i sin (Waldorf-) förskola. Det är förskolan som köpt in fina, ekologiska, tvättbara skinn. Varje barn har 'sitt' skinn (med sin symbol på: blomma, måne etc) som ligger hoprullat i hyllan och hämtas till vilan. Mysigt, lätt att hålla rent, hållbart, ofarligt och mindre platskrävande än en stapel madrasser.
      /M

      Radera
    3. Hej!
      Har hittat några som gör miljövänliga madrasser i tovad ull, dessutom gör det sittunderlag i lite olika former för förskolor och privatkunder. Kolla in på www.dunderwool.wool
      Hälsn Kristoffer

      Radera
  3. Hej Katarina,

    Tack för en intressant blogg. Jag undrar om du eller någon av dina läsare har tips på en sittdyna till barnvagn som är fylld med bomull, de flesta är fyllda med polyester eller skumgummi. Om jag blir tvungen att köpa en sådan, är något alternativ bättre? Tak för tips/Magdalena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte alls kollat på sittdynor, men kanske någon annan som läser det här har koll? Jag hade valt polyester i stället för skumgummi i alla fall. Eller en fårskinnsfäll eller yllefilt? Lycka till! /Katarina

      Radera
    2. Det finns fina ullmadrasser till barnvagn, eller tovade sittdynor (gör själv..!). Vi har haft tovad dyna + barnets sovskinn (ekologisk fårskinnsfäll) som är mysigt och håller lagom värme både när det är varmt och kallt (värmer i kyla och ventilerar/absorberar i värme så att det inte blir svettigt/klibbigt.
      /M

      Radera
    3. Tack för tipsen M! Var köper du era ekologiska fårskinn? /K

      Radera
    4. Bor i Norge och köper hos Nøstebarn - www.nostebarn.no. Tror också minimundus har men har inte provat dessa. /M

      Radera
  4. Att rensa plastleksaker både hemma och i förskola är en ren win-win: man får bort giftiga ämnen, men vinner också ofta mer spännande lek då många av de plastigaste leksakerna också är de mest enformiga och begränsande (såklart inte alltid, men min erfarenhet + forskning..) - speciellt genusmässigt då de ofta är 'könskodade' på ett helt annat sätt än klossar, trätåg, skynken/filtar/tyg, trädjur, utklädningskläder, rita-/målasaker, tyg-/trasdockor (med mer abstrakt utseende och vidare användningsområde) etc. Också här är Waldorf en inspiration: de har traditionellt inte haft ett uttalat genustänk men som faktiskt resultat av pedagogiken kommer barn som leker (och tänker!) väldigt fritt i förhållande till könsmönster, mycket på grund av utelek och enkla/abstrakta leksaker inne (trä/tyg/papper/vax etc).
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet väldigt lite om Waldorfs pedagogik men när det gäller materialval så gillar jag det skarpt. Har hört talas om studier som visar på att barn som gått på Waldorf har mindre allergier och astma än barn som går på vanliga förskolor. De kan bero på sundare inomhusmijö utan plaster mm.

      Radera
  5. Vad glad jag blir att du har en blogg! Jag håller precis på att läsa Den onda badankan och har nyss läst Badskumt, och känner mig väldigt motiverad till att göra mitt relativt medvetna liv ännu mer medvetet på dessa punkter, nu när jag ska bli förälder för första gången. Då känns det som ett skönt stöd i vardagen att det finns en blogg när jag snart måste lämna tillbaka böckerna till biblioteket :) Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg och lycka till med bebisen!

      Radera
  6. Hej!
    Det är snart dags för oss att välja/önska förskola till vår son. Vi bor i Växjö och jag skulle blir väldigt glad om du ville berätta vilken förskola du besökte?
    Hälsningar
    Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag var på Stenholmens fsk på norr i Växjö.

      Radera