måndag 16 juni 2014

Gift i barnskor


Jag skulle nyligen köpa gymnastikskor till min son och var inne i några vanliga skoaffärer i vår närmsta galleria. Fram tills nu har vi ärvt och lånat skor men nu var det dags för första egna paret snabba springskor. Och det var bråttom, solen sken och vinterskorna var supervarma.

Det var många som var i affären av samma ärende och det började bli utplockat. Jag började vända och vrida på de skor som fanns. Då ser jag att den lilla gympaskon i storlek 26 marknadsfördes som "Antimicrobial". Som den kemikaliepålästa mor jag är drog jag öronen åt mig. Skorna är alltså behandlade med ett antibakteriellt medel så att de inte ska lukta illa.

För det första, sen när har små barn börjats besväras av svår illaluktande fotsvett. För det andra, de här ämnena är problematiska av många olika anledningar. Dels så misstänks de kunna bidra till resistent antibiotika, vilket kan leda till att vanliga sjukdomar kan bli svåra att behandla i framtiden. Trickosan och triklocarban, som är vanliga antibakteriella ämnen, misstänks även vara hormonpåverkande. En dum och onödig kemikaliebelastning på miljön och på barnens fötter.

Jag gick till personalen och frågade vad skorna var behandlade med. I september i fjol kom en ny lag som säger att varor ska vara märkta med vilket verksamt antibakteriellt ämne som tillsatts, men det är uppenbarligen inte något som nått ut i butikerna ännu på bred front. Men jag var i alla fall nyfiken och ville veta. Ville också försäkra mig om att ett par andra skor, som inte var märkta, inte var behandlade. "Jag vet inte, du får googla själv", fick jag till svar av expediten. "Sådant där ska inte vi behöva svara på". Okunskapen är tyvärr stor, både bland konsumenter och försäljare.

Vi köpte skor ett par dagar senare i en sportbutik. När jag frågade säljaren om de var behandlade svarade hon "Nej, men det finns spray du kan köpa så det är lätt fixat" Tack men nej tack. 
Såg även att de hade barnsandaler som var behandlade, och på dem stod det att det var zinkpyrition som var aktiv substans. Zinkpyrition är ett bekämpningsmedel som ofta används i mjällschampo och även i vissa båtbottenfärger. Det förhindrar påväxt av alger på båtar, jästsvamp i hårbotten och alltså bakterier i sandalerna. Mycket giftig för vattenlevande organismer.

För mig är det obegripligt att de här antibakteriella ämnena har fått ett sådant fäste i vanliga varor. Förutom i skor hittar man dem i exempelvis träningskläder, kalsonger, skärbrädor och tandborstar. Tanken är att man inte ska behöva tvätta sina kläder lika ofta, och på så sätt minska sin miljöpåverkan. Men enligt en studie gjord i Borås så tvättas de behandlade kläderna lika ofta som andra. De verksamma ämnena tvättas också snabbt ur och hamnar alltså hos reningsverken. Och där kan de göra skada. Extra obegripligt är det att man behandlar barnprodukter. Jag tycker att det är så dumt att jag inte finner ord.

Nåväl. Jag skulle gärna vilja hitta ett par sandaler/tofflor som är lätta att hoppa i, och som inte består av plast. Vägrar alltså så klart allt som påminner om foppatofflor. Hittade några tofflor med kork mot foten, men inte i rätt storlek. Ack och ve, ibland är det inte lätt att vara konsument. Någon som har tips?

18 kommentarer:

 1. De skomärken jag har förstått håller någon sorts miljöprofil är kavat, ten points och el naturalista. Presis köpt ett par sandaler av de sistnämnda och de är ursköna, men inte så lätta att få på. Ett annat alternativ är ju trätofflor från ett svenskt kvalitetsföretag. Typ mohefa toffeln. Finns flera söta modeller och tror skinnet är veggarvat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det svåra är att hitta gympaskor och just lättpåtagna barnsandaler tänker jag. Träskor är ju ett alternativ men jag tänker att de kanske inte är så bra för fötterna, att de är så hårda. Men jag hade ju själv träskor när jag var liten och det gick ju bra, så det kanske är ok.

   Radera
 2. Bobux. Men jag vet inte hur stora storlekar de har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, det framgår inte vad de har förs storlekar på gympaskorna som sagt. (Kollade deras hemsida)

   Radera
 3. Svar
  1. Ja, de har många fina saker. Jag gillar deras snörsandaler och har funderat på att köpa till mig själv. Men problemet kvarstår. Att det finns så mycket skor och varor för barn i vanliga butiker som är behandlade antibakteriellt.

   Radera
 4. Ja, det är helt sjukt! Så trist att utbudet i vanliga butiker är som det är, men jag gör som du och frågar alltid och efterfrågar, om många gör det blir det förhoppningsvis en förändring.

  Gillar egentligen Kavats ekologiska serie bäst men dom är ganska dyra. Brukar vara förutseende och köpa billigt på tradera när det inte är säsong (köpte exempelvis ett par ekologiska vinterstövlar för 1 kr nu i våras!). Annars har vi köpt bobux och har alltid hittat någon udda färg på rea. Deras skor är väldigt mjuka. Dock verkar dock inte ha någon "kliva-i-modell" utan det är kardborre som gäller. På landet har vi löst det med att man får ha skor inne på sommaren när det blir mycket spring ut och in :-)

  SvaraRadera
 5. Vilket tråkigt bemötande från expediten: "Sådant där ska inte vi behöva svara på". Jag trodde att det var därför de finns där, för att konsumenter ska kunna ställa frågor. Sen om de inte vet är ju en sak, men då kan de ju också ta reda på det. Tråkigt, som sagt.

  SvaraRadera
 6. Ja, visst är det trist att dessa ämnen ska vara överallt!! Vi har verkligen letat för att hitta skor som inte är som kemikaliestinna och som också har en tunn sula för att möjliggöra ett mer naturligt steg/löpsteg. Och då blev det än fler krav att ta hänsyn till... Vi har ändå hittat några lösningar som funkat för sonen som jag vill dela här :)

  Vi och sonen är nöjd med Kavats sandaler. De har en tunn och böjbar sula (vissa barnskor böjer sig inte ens framme vid tårna). En annan sneaker-modell från Kavat med två kardborreband har också funkat bra. Med rea eller Tradera kan det bli det överkomligt.

  I somras köpte vi också sneakers från Veja, med eko-bomull och naturgummi, som var bra att springa i. Sulan luktade lite så jag bytte till en sula från Minimundus. Nackdelen var också att de var ganska dyra och beställdes från en butik i England.
  Du ser dem här:
  http://www.veja-store.com/en/kids/513-guris-velcro-grey-bellini.html

  Annars kan jag verkligen rekommendera att bara ha ett par ekologiska skinntofflor (även ute). De får bra kontakt med marken, de ger lite skydd och vår son blir som en gasell i dem (kanske inte så lätta att ta på själv bara och funkar inte i blött väder).

  Beställde nyligen skor med tunna sulor från Bobux, men jag tyckte att de luktade lite mycket... Av något lim eller så. Oklart vad. Så de returnerades utan att jag hade energi att ta reda på vad de innehöll.

  Här är en illustrativ film om vad som händer när barn får för tjocka sulor..
  http://www.feldengood.se/2014/05/22/barfota-ger-battre-lopsteg/?utm_source=hootsuite&utm_campaign=hootsuite

  Ser detta fenomen ganska ofta på lekparken där vi bor...

  Lycka till och hoppas ni hittat något bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla bra tips! Min sambo är också mycket för tunna sulor av samma anledning. Så han spanar efter det och jag efter kemikalier!
   Men måste vara om sig och kring sig för att hitta de riktigt bra alternativen, och då krävs kunskap och tid. Men de finns och det är ju bra!

   Radera
 7. Väldigt otrevligt och konstigt svar du fick!
  Du har som konsument rätt att fråga och få svar på vad en produkt innehåller.Tror butiken har en månad lr liknande på sig att svara.
  Så är det på mitt företag iaf där jag jobbar.
  Jobbar själv som säljare i skobutik och sådär skulle jag aldrig tilltala en kund.
  Klart som fasiken att du har rätt att få veta.Googla?Det där var då ingen säljare.Tkr du borde maila deras huvudkontor om detta.För det kan verkligen göra skillnad.
  Otroligt viktigt att om man inte vet isåfall ta reda på det åt kunden.
  Usch,va arg jag blir!
  Köpte Kavat och tkr dom är jättebra å enkla att få på.
  Kavat har rea på sin hemsida nu.

  SvaraRadera
 8. Hej; lite sent med tips eftersom sommaren är över, men jag köpte ekologiska slippers från Docksta istället för foppatofflor. Finns till barn och vuxna. http://dockstasko.com/product.php?id=11004

  Har också en fråga. Har beställt tallrikar i rostfritt från en ekosajt. När jag fick hem dem står det rostfritt stål 202 på dem (från Onyx). Är det livsmedelsklassat stål? En del av deras produkter är 18/8 stål men inte dessa så jag blev tveksam till om de är bra till min tvååring. Vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips om sandaler!
   Jag vet inget om rostfritt stål 202, om det är godkänt för livsmedel eller inte. Jag gjorde en snabb googling men hittade inget relevant. Jag tycker att du ska kontakta Livsmedelsverket och fråga dem, de borde kunna svara. Hör gärna av dig om du får ngt bra svar! Ha en trevlig helg! /Katarina

   Radera
 9. Hej!

  Vad anser du om Crocs, de där plasttofflorna? Jag menar nu inte något plagiat, utan de riktiga Crocs. Vet du något om det? (För barn alltså).

  Mvh Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit om dem i "Den onda badankan". Har inte boken framför mig just nu men om jag minns rätt så hade Crocs testats och innehöll någon otrevlig tennförening som antibakteriellt ämne. Tror att källan hade några år på nacken och jag vet inte om skorna fortfarande innehåller det. Men hur som helst, så gillar jag inte skor av plast. Särskilt inte sandaler där man är barfota mot plasten. Men jag har förstått att många tycker att de är praktiska.

   Radera