onsdag 9 oktober 2013

Om golv




Hej!

Jag har fått många frågor om golv på sista tiden. Jag tycker att det är jättesvårt att ge något enkelt svar på de där frågorna. Det finns så oändligt många olika varianter av trägolv, parkettgolv, laminatgolv, klinkers och plastgolv med olika slags ytbehandlingar, innehåll och lim.

Några frågor har handlat om hur jag tycker man ska göra med de gamla plastgolven som folk har i sina hem. Generellt tycker jag att man ska byta ut dem om man har möjlighet. Det finns så många studier (bl.a från Karlstads universitet) som tyder på att PVC-golven kan kopplas ihop med exempelvis olika allergier och astma och påverka både foster och små barn. Visst behövs det mycket mer studier för att sambanden ska kunna fastlås men jag tycker att det finns så många signaler på att de här golven inte är hälsosamma så jag tycker att man bör byta ut dem. Plastgolv lagda före år 2000 innehåller också sannolikt även de allra värsta ftalaterna (t ex DEHP) som i djurförsök är bevisat hormonpåverkande. Plastgolv i badrum kan vara lite svårare att komma ifrån, eftersom försäkringsbolagen har höga krav och i badrummet är man ju inte så långa stunder så de golven kan man vänta med tills det ändå är dags att renovera, tycker jag. Nu för tiden finns det även ftalatfria PVC-golv och de är sannolikt bättre än de andra, men vad vet man. Om tio år kanske det kommer ny kunskap om de här nya mjukgörarna så jag tycker ändå att PVC bör undvikas.

Jag har också fått frågor om linoleum, som är ett mycket bättre alternativ. Frågorna har då handlat om olika ytbehandlingar av polyuretan och akrylat. Jag kollade med Cecilia Hedfors som är kemist och som driver bloggen Ekobebisen. Hon säger att ytskicken av akrylat är ok för användaren när de väl härdat. Polyuretan kan vara giftigt när det tillverkas eller ska förstöras men inte däremellan, så det borde vara ok. Det största problemet med linoleum och laminat är oftast de lim som används, säger Cecilia. Där finns det väldigt många olika varianter. Jag tror att man helt enkelt får försöka efterfråga miljömärkta varianter på både golv och lim. Ställ många frågor till fackhandeln om vad de använder för produkter och vad de innehåller. Även om du inte fattar allt de svarar så skickar du en signal om att du tycker att det här är viktigt.

Jag har också läst om folk som köpt obehandlde linoleumgolv och själv ytbehandlat med linolja, men det vet jag inte hur det fungerar. Jag har också hört talas om de som nitat fast linoleumgolv, det lär funka, bara man hittar en hantverkare som vill jobba så.
Kanske har du några andra bra tips eller erfarenheter?

Parkett är bättre än laminat eftersom de innehåller mer trä och mindre lim, säger Cecilia. Klinkers är också bra. Bäst är nog ändå gamla hederliga skurgolv. Riktiga träplankor behandlade med såpa. Snygga är de också. Sämst är PVC. Allt däremellan är ok kompromisser, som är svåra att rangordna pga alla oändliga varianter.

Hoppas att någon blivit något klokare, det är en djungel det här!
/Katarina


37 kommentarer:

  1. Hej Katarina! Bra att du tar upp det här, det är många som vill ha giftfria alternativ i hemmen. Jag jobbar med Byggnadsvård och skriver gärna om giftfria och ekologiska alternativ när det gäller golv och färg t.ex.
    Väljer man massivt trä t.ex, är det bäst att välja obehandlat så att man själv kan behandla med ett naturligt/ekologiskt alternativ som t.ex naturlig olja eller ekologisk såpa. Lut (Natriumhydoxid) på furu eller grangolv är bra för det gör träet hårdare och ljusare i kombination med olja eller såpa, och bryts ner naturligt.
    Jag har skrivit flera artiklar om ämnet här:
    http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/renovera-lagenhet-golv/
    http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/renovera-hemma-mala-utan-losningmedel-och-plast/
    http://www.byggfabriken.com/bloggen/index.php/2013/06/13/linsapa-vs-sapa-vad-ar-grejen/

    Hälsningar Josefin, Byggfabriken

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet! Vi har kört mest riktigt trä men i kök och hall blev det marmoleum click. Det är 30 cm plattor i naturmaterial miljömärkt med svanen. Fördelelen är att man slipper limmet, nackdelen jämfört med linoleum är att det är skarvar och tål därmed inte vatten lika bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du hittade svanenmärkt golv. Och bra att slippa limmet! /K

      Radera
  3. Hej Katarina
    Vi väntar vårt andra barn och jag söker nu med ljus och lykta efter en docka för vårt barn att leka med när syskonet kommer. Inbillar mig att det kan vara pedagogiskt. Han har sedan tidigare en Waldorfdocka och en tygdocka, men det verkar nästintill omöjligt att hitta tygdockor som ser ut som bebisar, och de som finns är i olika plaster. Vet inte om jag vågar köpa en sådan.
    Den enda som står som ekologisk har ansikte och armar av vinyl - kan det verkligen vara bra? Det står att den ska vara ftalatfri men...
    http://www.kokobello.se/leksaker/dockor/leo-mjuk-babydocka-ekologisk-fran-petitcollin.html
    Några råd?

    Tusen tack för en fantastisk bok och blogg! Vi vill ha fler inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är jättekonstigt att man använder sig av vinyl när man väl anstränger sig för att ta fram en ekologisk docka. Visst, ftalatfri, men då innehåller den någon annan mjukgörare som förhoppningsvis är bättre, men vem vet. Om några år kanske de här nya mjukgörarna är på tapeten. Mejla gärna till dem och fråga hur de resonerar, och vilken mjukgörare som används.
      Jag gillar själv Waldorfdockorna, men om du vill ha en av plast så fråga efter en av polypropylen eller polyetylen, som är bättre plast. Lycka till!

      Radera
    2. Tack för svaret! Ja, visst är det märkligt? Varför just vinyl? Känns mycket konstigt och osäkert. Verkar svårt att hitta någon som känns okej, så det får nog bli en till tygdocka.

      Radera
    3. Rubens barn då? Den ju i tyg och ser ut som en barn tycker jag

      Radera
    4. Rubens barn är tillverkade av polyester som också är plast. Men polyester är en bättre plast än vinyl. Det handlar om var man själv lägger ribban och vill ha.

      Radera
    5. Så har Du en blogg! Så lycklig jag blev! Du har varit vår husgud hela sommaren då jag slukade badskumt och sorterade ut hela hemmet. Nu e vi giftfria och jag håller på att frälsa alla i min omgivning! Du e så bra! Jag letar precis som mamman ovan efter en docka i bra plast, kan du tipsa om någon? Åh...sa jag att du är underbar?

      Radera
    6. Hej Maria och tack för ditt inlägg och glada tillrop. Jag har inga konkreta tips på plastdockor. Men fråga dig fram efter någon av exempelvis PE- eller PP-plast. Använd näsan och undvik PVC (även om de värsta ftalaterna är förbjudna). Hör gärna av dig om du hittar något. Annars så finns det ju alltid fina tygdockor. Lycka till! /Katarina

      Radera
    7. Hej igen!

      Tack för ditt svar. Jag mailade till de som tillverkar skrållan dockan för att få veta innehåll och tillverkningsland. Inbillade mig en liten lycklig stund att det hade varit fint om de tillverkades i sverige....men icke, kina var landet. Nåja. Jag fick svar, men INTE vilken plast, bara en massa prat om att de följer lagstiftning osv...så jag mailade igen för att få veta vilken plast och mjukgörare som används. Har de inte skyldighet att uppge detta? Känner att jag börjar ilskan till lite nu, dels över att jag inte fick svar och dels för att det inte verkar finnas giftfria dockor. Hittar massor som är ekologiska, men då gjorda av vinyl...hur bra e det? Suck...vilken djungel!
      Tack för dina underbara böcker och för att du orkade ta redan på allt, vi är som en ny familj tack vare dem...men nu skall jag inte köra hyllningstal igen. Men du e vår hus Gud det vet Du!
      Trevlig helg!

      Radera
  4. Hej! Har du någon åsikt om pvc-fönster? Min sambo vill byta till det, jag är skeptisk. Har inte kunnat läsa någonstans om huruvida de påverkar inomhusmiljön, dvs om de "läcker" kemikalier? I övrigt verkar de ok ur miljösynpunkt av det jag läst. /Matilda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag vet tyvärr ingenting om PVC-fönster. Är själva "glaset" av PVC eller bara ramarna? Antar att plasten är hård och att man i alla fall slipper mjukgörarna. Men hur är det vid ev brand, hur står de emot det, är de behandlade, vad bildas för ämnen? Kanske finns det någon annan som läser det här som är mer insatt och kan hjälpa? Själv undviker jag gärna alla former av plast vid renovering av olika anledningar. Men jag har förstått att de är populära. Lycka till och hoppas du hittar bättre info någon annanstans! /Katarina

      Radera
    2. Har ni ett gammalt hus? I så fall skulle jag aldrig byta! Och om jag skulle byta skulle jag be en finsnickare att tillverka ett fönster efter husets ålder, av riktigt trä och gammalt glas. Att tillverka fönster i PVC borde vara inte vara godkänt med tanke på hur krävande processen är i alla led. Vid en eventuell brand kan direkt fara uppstå när plasten i karmarna smälter och fönstret därmed inte går att öppna. Vid brand i PVC bildas frätande saltsyra och extremt giftiga dioxiner som, enligt tyska studier, besmittar den brandhärdade byggnaden för gott.
      Jag bloggar lite om byggnadsvård och har gjort mindre djupdykningar i för och nackdelar med nya och gamla material.
      På ekobyggportalen kan du hitta mycket matnyttigt om material och hur de påverkar i olika led. Här läser du om PVC i byggnader http://www.ekobyggportalen.se/sjuka-hus-byggifter/pvc/
      Här finns mer info om fönster
      http://www.ekobyggportalen.se/byggmaterial/fonster/
      På min blogg http://astugards.blogspot.com finns andra argument för att ifrågasätta ett fönsterbyte..
      Lycka till!

      Radera
    3. Tack Marléne för info. Fin blogg också. /K

      Radera
  5. Hej!
    Vill börja med att tacka för en bra bok och bra blogg. Din bok har fått mig att bli en än mer medveten och kunnig konsument. MEN, jag reagerade emot ditt avsnitt angående tandkrämer. Jag fick känslan av att Du till viss del avråder från att använda fluortandkräm?! Det tycker inte jag är ok. Sedan vi började använda fluor i tandkrämer har kariesprevalensen minskat drastiskt i vårt land. Flera studier visar att fluor i tandkräm är effektivt på många sätt mot karies. Fluor finns dock aldrig "rent" i tandkrämen, vanligast är natriumfluorid. Inte giftigt!!! Nästan alla "ofarliga" ämnen är farliga om man konsumerar för mycket. Tex salt... Om ett litet barn konsumerar alldeles för mycket fluortandkräm (eller dricker vatten med för högt fluorinnehåll) kan man få vita fläckar på tänderna, fluoroser. Jag vill nyansera det Du skrev. Jag är också nyfiken på om Du skrev avsnittet om tandkrämer med fler källor än de Du angav i boken? Men som sagt, alltigenom en mycket bra bok som jag kommer läsa flera gånger. Dock inte avsnittet om tandkräm.. :-)
    //Tandläkare och mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack för ditt inlägg. Jag ligger på sjukhus och har inte mina böcker med mig och kan därför inte kolla exakt vad jag har skrivit. Men jag vill minnas att jag försökte vara nyanserad när det gäller fluor och redogöra för vad jag hittade för och emot. Jag använder själv fluortandkräm och skrev att tandläkarna rekommenderar det. Men när det gäller barn är det noga att använda barntandkräm med svagare fluorhalt och inte överdosera. Bra också att lära barnen att spotta ut och inte svälja. Skrev också i Badankan att man i USA däremot avråder från fluor innan barnen är två år. När det gäller tandkräm avråder jag framförallt från de dom innehåller tensiden SLS samt triclosan. Jag ger exempel på tandkrämer utan de i, någon med fluor och någon utan, så får man välja själv.
      Min lilla son älskar att suga i sig tandkrämen och så länge han inte lärt sig att spotta så väljer jag fluorfritt till honom. Men det är mitt val och inget jag säger till andra att de ska göra. Jag är ledsen om du uppfattat mig som radikal i den här frågan, för det är jag inte. Lite villrådig kanske men med en ambition om att vara informativ och nyanserad. Vänligen /Katarina

      Radera
    2. Bl.a. detta har jag stött på: http://www.morotsliv.com/2013/09/fluor-rena-rama-giftet.html

      Radera
    3. Sabina, tycker du att vatten (H2O) också är giftigt, eftersom H tex i kombination med S och O blir svavelsyra som till skillnad från vatten ÄR farligt? Min poäng är att olika grundämnen får olika egenskaper beroende på i vilka föreningar de finns. I de allra flesta tandkrämer finns NaF, och det är inte giftigt. Visst, om ett barn sväljer(!) massa tandkräm under lång tid kan det uppstå fluoroser, men det är ju inte meningen att de ska svälja massor heller. Det är inte meningen att vuxna heller ska svälja fluor i mängder. Tandkräm ska användas lokalt i munhålan och där är dess effekt fantastiskt väl dokumenterad. Läs tex Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård. Tycker inte "Morotsliv" kom men några direkt tunga argument/bevis/motiveringar till varför man inte ska använda fluortandkräm.
      //Tandläkaren

      Radera
  6. Hej. Jag letar febrilt efter en ångkokare för grönsaker där behållaren inte är gjord av plast men hittar inga. Kan ni hjälpa mig med tips? För visst borde det vara så att plasten i den behållaren avger gift eller behöver jag inte oroa mig för det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Testa att googla "ångkokare rostfritt" och se vad du hittar. Jag gjorde en snabb sökning och hittade denna, men det finns säker fler. Lycka till!!

      Radera
    2. Min mobil krånglar och jag lyckas inte få in länken. Den jag hittade på rak arm heter Vitalis Aroma
      /K

      Radera
  7. http://www.ekobyggportalen.se/2013/09/giftfritt-alternativ-till-pvc-matta/
    Tycker det låter intressant vad tror ni?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också det låter intressant. Tack för tipset! /K

      Radera
    2. Hej!
      Den mattan är bättre än en vanlig men den är tyvärr inte våtrumsgodkänd, annars hade det varit ännu bättre.

      Radera
  8. Hej och supertack för bra böcker och bra blogg!!
    Vi ska börja renovera lite hemma och sambon funderar på heltäckningsmatta till sovrummen (även barnrummet). Några tips på bra mattor? Vilket material när det gäller heltäckningsmatta ska man undvika?
    Ha det fint, Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heltäckningsmattor av syntet innehåller ofta smutsavvisande fluorcarboner och flamskyddsmedel. Mattor av ull gör inte det (fråga för säkerhets skull). De är så klart dyrare men håller också sig fina länge. I mitt föräldrahem har det legat en heltäckningsmatta av ull i 45 år, den är fortfarande väldigt fin. När det råkat ha kommit gnistor från öppna spisen så har de bara slocknat då ull är svårtantändligt av naturen. Har även någon syntetisk matta i källaren i mitt barndomshem, den har bara legat hälften så länge och är inte alls lika fin längre. När du tvättar en heltäckningsmatta, gör det med ånga och inte med kemikalier. Lycka till, Katarina

      Radera
  9. Hej! Tack för en bra bok!
    Jag har letat med ljus och lykta efter mattunderlägg (sådana som gör att mattor inte glider runt) i naturmaterial, t.ex. naturgummi. Men har inte hittat något i Sverige! I USA däremot finns flera sidor, t.ex. http://www.rugpadcorner.com/, men de skickar inte till Sverige. Har du något tips på vad som finns i Sverige om man vill undvika att lägga plast under sin nyinköpta ekologisk matta...? Tack! /Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kristina! Jag har också varit på jakt efter ngt liknande, bra att du hittat men synd att det inte finns i Sverige. Kontakta någon ekologisk webbutik och kolla om de kanske vill ta in. Det kan ju vara så att de i USA inte vill skicka till privatpersoner men att det är ok med en återförsäljare?

      Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Hej
    Jag är helt vilje i golvdjugeln. Vi har precis köpt hus som behöver total ytrust invändigt. Vi har tänkt oss ett laminat golv som inte är allt för dyrt, men vi vill ju också ha ett hus som är bra för våra barn att växa upp i utan att få i sig allt för mycket gifter. Hur ska vi tänka? Hittade ett kork golv megafloor Cork+,pvc fritt, är det ett bra alternativ? Finns det annars tips på ett bra märke som inte har så mycket gifter i sina golv?
    Tack på förhand
    /Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vet inget om just det märket du nämner. Men det låter ju bra med PVC-fritt. Linoleum är ju också ett alternativ. Vet att det finns svanenmärkta klickgolv/rutor som man slipper limma. Det kan ju vara ett alternativ?

      Radera
  12. Hej, det är toppen att man ser till att hemmamiljön är så fri från kemikalier och annat.
    Men jag skulle vilja understryka en sak för alla som är i färd med att riva upp sina gamla PVC-plastgolv hemma i sina äldre hus. Det kan nämligen lura en annan risk under mattan.
    Det var nämligen hyfsat vanligt att man under 70-talet och tidigare använde PVC-plastmattor med asbest undertill (som ett skikt/lager) eller att man blandade asbest i mattlimmet.
    Se till att fackman genom provtagning undersöker om det finns förekomst av asbest under matta eller i mattlim, innan ni funderar på att överhuvudtaget riva upp och peta i det. Låt isåfall professionella fackmän hjälpa till med rivning, sanering och golvläggning.

    Hemmarenoveraren bör tänka på asbestförekomst i allmänhet i sin äldre hus, då man river och bearbetar rör, golv, tak och väggar etc.
    Det är ingen fara att ha asbest i sitt hus, då det ligger bundet och/eller inkapslat i byggmaterial. Men asbestfibrer kan alltså frigöras då man bearbetar material som det finns i, och detta ska man ju självklart undvika. Hotet från kemikalier i vår vardag bleknar lite som hot, om man jämför hur direkt skadligt asbest är.

    Så ta det lugnt med mattorna, och kontrollera först! :)

    Tycker informationsspridning till husägare / hemmarenoveraren är för dålig från staten. Yngre generationer tror jag inte i allmänhet har information om asbest och hur man bör hantera det i sina nyinköpta äldre hus!


    SvaraRadera
  13. Hej!
    Vi ska byta kök och funderar över materialet till bänkskivan. Ska det vara massivt trä med limmade stavar, laminat eller sten som är den dyrare alternativ?
    Jag undrar om någon vet vad bänkskivan i laminat släpper ut i luften och hur bra är det med limmade stavar från dhl där vi funderar på högsta kvalitet. Fick veta att leverantören använder starkare lim till den skivan vi tänker på.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera