torsdag 12 september 2013

Radio med AschbergHej hallå!

Idag var jag med i en lång direktsänd intervju i Aschbergs radioprogram på Radio 1. Måste erkänna att jag var lite nervös innan, tänkte att programledarens stil och jargong skulle vara hård mot en miljömupp som jag. Var också lite nervös över telefonväkteriet. Men det gick bra tycker jag och det var riktigt roligt, även om det blev väldigt mycket prat om sköljmedel...

Efter en så här lång intervju är det svårt att komma i håg om man sagt något vettigt och fått med det viktigaste. Jag får väl lyssna igenom programmet när jag får tid: http://play.radio1.se/catchup/8677

Här finns också lite om programmet:
http://www.radio1.se/aschberg/aschberg-idag-ditt-barn-och-de-osynliga-gifterna

Det är också svårt att framstå nyanserad och inte bara rabbla upp problem. Jag vill inspirera och inte skrämmas. Jag vill att folk ska känna att de med enkla medel kan göra skillnad i sina liv och även påverka samtiden med sina val vid konsumtion. Jag vill att man ska känna att kunskap är makt och att man med kunskap på automatik gör bättre val, det behöver varken vara tidskrävande, jobbigt eller dyrt. Det är i alla fall min målsättning.

Hej så länge!
/Katarina


20 kommentarer:

 1. Hej! Jag har läst den onda badankan och tycker berkligen att det är så som du själv säger, du informerar och ger förutsättningar att förändra med enkla medel, inte någon skrämselpropaganda.
  När jag pratar om att jag läst den så reagerar många så "åh det där vill man inte veta, bara skrämsel osv" men boken är absolut inte så. Tycler det är toppen! Jag vill vara medveten och veta vad jag kan göra för att undvika de värsta sakerna. Vill ju ge min ettåring goda förutsättningar.
  Nu har jag börjat på badskumt, ska bli spännande! Känner mig inte riktigt lika sunkig längre för att jag under större delen av min föräldraledighet knappt sminkat mig eller använt parfym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och stort tack för ditt inlägg, det känns bra. Hoppas att du gillar Badskumt också! Ha en trevlig helg! /K

   Radera
 2. Hej! Jag håller med ovanstående talare och har precis läst din bok som jag tycker är väldigt bra! Tyvärr har jag ingen möjlighet att komma och lyssna på något av dina föredrag så jag undrar om jag kan få ställa några frågor här istället?

  Det finns några butiker som säljer barntallrikar mm i biobaserad plast av majsstärkelse, är det giftfritt? Sen funderar jag även på rostfritt stål, vad innehåller det egentligen, finns det tungmetaller som kan läcka? Är det skillnad på billiga och dyra produkter? Köpte tex ett durkslag i rostfritt på Biltema som känns väldigt lätt och skrangligt i jämförelse med äldre bunkar mm som jag fått ärva från mina farföräldrar.
  Du skriver på några ställen i din bok om silver, är även smycken i silver giftiga?
  Sedan undrar jag om kuddar som innehåller polyester, kan det rekommenderas till barn? Och madrasser av latex från Jysk och Ikea? Det dyker upp mer och mer frågor ju mer man läser och tittar på sina grejer man har i sitt hem! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag ska försöka svara så gott jag kan på rak arm, har inte tid att göra några vidare efterforskningar just precis nu. Ang biobaserad plast så är det ur miljösynpunkt ett bättre alternativ en traditionell plast som tillverkas av råolja. Men det som är intressant är vad plastmakaren har haft i för tillsatser i plasten; färger, konsistensgivare etc. Det är ju bland tillsatskemikalierna som det kan finnas kemikalier som kan läcka. Så därför kan jag inte svara på frågan riktigt. Ang rostfritt vet jag inte om det är någon skillnad mellan dyra och billiga, men alla rostfria produkter som är tänkta för mat ska vara ok. Jag har aldrig hört talas om att det skulle finnas tungmetaller i dem. Ang silver, så är det silver i jonform som är problematiskt och antibakteriellt. Inga problem med silversmycken. Angående polyester så handlar det om var man lägger sin ribba, det är väl varken det sämsta eller bästa. Själv föredrar jag kuddar av naturmaterial, har gjort egna med ekologisk lammull. Men det finns ju en poäng med polyester om man är allergisk, det är också lätt att tvätta. Och man måste försäkra sig om att polyestern är fri från flamskyddsmedel och andra tillsatskemikalier. Har inte koll på Jysk och Ikeas utbud av madrasser men jag tror att de inte enbart innehåller naturlig latex. Mejla dem gärna och fråga exakt vad madrasserna innehåller. Se också till att vädra madrasser ordentligt ifall de innehåller kemikalierester från tillverkningen. Hoppas att jag kunde vara till någon hjälp. Vänligen Katarina

   Radera
 3. Hej! Vad bra att du uppmärksammar dessa frågor.

  Jag har en specifik fråga, vet du var man kan köpa släta enfärgade papperstapeter? Skulle vilja ha typ off-white. Papperstapeter ska väl vara det snällaste läste jag på allergiförbundets hemsida. Om man köper tapetklister i pulverform som man blandar själv. Hittar bara mönstrade tapeter. Mvh Jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejhej! Jag köpte enfärgade papperstapeter från Duro. De är något lite mönstrade, men det ser man bara om man kommer riktigt nära. Jag köpte grå men det finns säkert vita också. Att blanda tapetklister själv är mycket bättre än att köpa färdigblandat, som innehåller konserveringsmedel och antimögelmedel. Lycka till /K

   Radera
 4. Jag har hittat några nu. Ang ovanstående inlägg. Men vet du hur lång emissionstiden är? För målarfärg är det väl ca 4 veckor. Mvh Jeanette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ingen aning, använd näsan... Lycka till med tapetseringen! /K

   Radera
  2. Det var Duros jag hittade. Kunde ni 'flytta in' i rummet snabbare än de 4 veckorna som är riktlinjen för målning? Bara nyfiken. Hur vi ska planera. J

   Radera
  3. Hej, när vi tapetserade sonens rum tog det nästan ett halvår innan han flyttade in. Men det berodde inte på renoveringen utan för att det gick så trögt för oss att få i ordning och fixa möbler mm. När vi tapetserade vårt sovrum däremot hade vi ingen annanstans att sova så vi bodde i samma rum som vi tapetserade, dock var det sommar så vi kunde ha balkongen öppen. Så jag har tyvärr inget bra svar att ge.

   Radera
 5. Hej
  Har nyss läst din bok-Badskumt. Efter det har jag gått runt och läst på alla förpackningar och insett att det är rätt mkt skit i allt. Men är dags att köpa nytt av det mesta nu. Så håller på och letar runt efter bra alternativ. Ville fråga om du har något bra tips på smink? Det tycker jag känns svårast. Sen undrar jag om du vet något om produkter från Essential Care(mest deras ultra rich kräm och gentle herb schampoo jag kollat på), Care of Gerd och Marigold?
  När jag är klar med det så är det dags att läsa din andra bok och börja se över andra saker hemma. Även om jag redan försöker byta ut plasten hemma. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag måste erkänna att jag har rätt dålig koll på smink, använde nästan ingenting själv. Har en kajal och en mascara från Dr Hauschka, men det finns säkert många andra märken som är helt ok. Mitt tips är att besöka en annan blogg, www.naturligtsnygg.se. Hon som driver den har bra koll på smink och säkert även på de märken du nämner. Så leta där. Stort lycka till!

   Radera
 6. Hej!
  Jag undrar om du har några tips ang åkpåse? Jag har letat efter en miljömärkt eller ekologisk åkpåse men knappt hittat något och de jag hittat är mest för mindre bebisar. Jag letar efter en som min 1,5-åring kan växa i.

  Med vänlig hälsning Lilo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Letar själv efter en bra åkpåse. Tror förvisso att det finns åkpåsar som både bebisar och större barn kan ha. Hör av mig om jag hittar något. Hör gärna av dig du också om du hittar något bra. /Katarina

   Radera
 7. Hej,

  Vi ska lägga in nytt golv, men är väldigt förvirrade över vilka som är bäst. Linoleum har jag hört ska vara bra, men hur är det när de har ytskikt av PUR/polyerutan eller ett akrylbaserat ytskit? Kan inte det påverka hälsan negativt? Tarkett har ett golv IQ natural som enligt broschyr ger bättre inomhusluft än deras linoleum med xf2 beläggning som jag inte ens vet vad det är för något (vet du?). Vad finns det för andra alternativ? Vilket är enligt din åsikt det bästa och mest giftfria alternativet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag undrar detsamma, är laminatgolv med miljövänlig hdf-körna okej? Är beläggningen ovanpå okej?

   Radera
  2. Hej, jag har inte koll på olika ytskick på rak arm och har inte tid att göra research just nu. Men jag TROR att ykrylbaserat är ok för användaren när det väl har härdat. Däremot är det ett problematiskt ämne medan man lägger på det, innan det har härdat.
   Ang Tarkett IQ natural så tror jag inte de innehåller ftalater, men istället en annan mjukgörare som de, med dagens kunskapsläge, antar är bättre. Jag kickar iväg era frågor till en kemist jag känner och kollar om hon vet mer. Hej så länge!

   Radera
 8. Har läst dina böcker nu och fick lite panik över några sake hemma, bl.a. i vårt badrum som vi renoverade för cirka fyra år sedan valde vi våtrumsmatta och våtrumstapet. Får vi bara i oss massa gifter av detta nu då?? Vi har inte direkt råd att göra om det. mailade både forbo och tarkett om innehållet i dessa och angående pvc och fick deta till svar, vad säger du om det?

  Forbo:
  Våra plastmattor för våtrum, både för golv- och vägg, är pvc mattor. Det finns i dagsläget inga bra alternativ för just våtrum. Våra plastmattor innehåller en godkänd mjukgörare som heter DINP. Mjukgörare innehåller visserligen ftalater, men det är skillnad på ftalater och ftalater. DINP är godkänd enligt REACH – den europeiska kemikalielagstiftningen - och också av kemikalieinspektionen. Det finns inga restriktioner för användning av DINP som anses helt harmlös. Tungmetaller användes som stabilisatorer i pvc förr i tiden – men dessa slutade man använda för över 25 år sedan. Idag består stabilisatorerna oftast av Calcium-Barium-Zinktvålar och ESO – epoxiderad sojabönsolja.

  Så du kan lugnt välja en plastmatta ur vårt stora sortiment."

  Tarkett:
  "Alla plastgolv är gjorda av PVC och de innehåller också mjukgörare. Vi använder DINP som är en ftalat och den är helt ofarlig för hälsa och miljö väl genomtestad av EUs expertpanel. Tungmetaller har inte funnits i golv sedan 80-talet."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ftalaten DINP tillhör inte värstingkategorin av ftalater men är ändå ifrågasatt och därför förbjuden i leksaker som barn kan förväntas stoppa i munnen, så jag skulle inte använda ordet harmlös.
   Badrum är svåra, försäkringsbolagen har hårda krav och även ett kaklat baddrum innehåller plaster som tätskick bakom kakel och klinker, även om exponeringen borde bli mindre. Ni får väl tänka att i badrummet är man ändå en begränsad tid av dagen, jag skulle själv tycka att det vore värre att ha plastmattor i sovrum, vardagsrum, barnrum, kök etc där man vistas mycket mer.
   Jag tycker att det är bra att du mejlar tillverkarna. När de märker att konsumenter bryr sig om miljöfrågor så kommer de prioriteras och bättre material och alternativ kommer komma fram. Ha det bra! K

   Radera
 9. Hej! Fick hem dina böcker på posten! Läser nu "den onda badankan". Tack! Jag har en längre tid funderat och försökt få information om allt möjligt runt oss. Upplysande! Bra info! Men också lite deprimerande, vi är så fångar av ekonomiska makter/kommersialism som styr samhället och alla litar bara blint på att allt är ok. Eller vill inte veta. Jag vill inte leva i blindo, man måste ju kunna påverka!

  SvaraRadera