torsdag 7 augusti 2014

BPA i vattenflaskan

Familjens samlade vattenflaskor


Det är en varm sommar och det dricks mycket vatten. Smartast och billigast är att ta med sig eget vatten hemifrån kranen när man ska ut i värmen. I många år har sambon och jag haft varsin aluminiumflaska från Sigg. När jag för ett par år sedan fick reda på att just aluminiumflaskor kan vara belagda med en plastfilm på insidan som i sin tur kan innehålla Bisfenol A, så har jag använt min flaska mer sparsamt. Särskilt när jag varit gravid. Har i stället haft någon liten glasflaska som det varit juice i tidigare, i handväskan. Har även införskaffat en snygg glasflaska som Stockholm Vatten säljer via Stadsmuseet (den med rosa kork). Men den är lite stor i vissa lägen.

Senast vi var ute och åkte tog jag min gamla Sigg-flaska ändå (längst till vänster på bild), den är rätt behändig i storlek. Men, då märkte jag att det började lossna små, små plastflagor från insidan av flaskhalsen. Den skyddande plasthinnan hade börjat lossna. Jag fick vara törstig resten av resan och skickade sedan ett mejl till en av återförsäljarna av Sigg-flaskor och frågade om beläggningen. Jag fick det här svaret:

"Sedan 2009 är samtliga Sigg-flaskor fria från BPA tack vare den unika EcoCare-beläggning."

Min flaska fick jag i present i januari 2009 så den är sannolikt en BPA-flaska. Bye bye min gamla trotjänare. Nu har jag i stället precis köpt en ny, fin och dyr flaska i rostfritt från Klean Kanteen. Jag räknar kallt med att ha även den i många år så det får vara värt pengarna. Även min äldsta son har en flaska därifrån, den använde han först som nappflaska, sen pipmugg och nu har han den som sportflaska (den gröna till höger). Sambon behåller sin Sigg-flaska som är från 2011, trots att vi inte vet exakt vad den nya beläggningen innehåller. Han är i alla fall varken ett litet barn eller gravid eller ammar. 

Ha det skönt i värmen, och drick mycket vatten!

4 kommentarer:

 1. Härligt! Var orolig hela tiden jag läste inlägget att det skulle komma något om att Klean Kanteen också använder sig av någon beläggning, PUH! Har haft min flaska i ett år och är så nöjd :)

  SvaraRadera
 2. Hej Katarina!

  Bra artikel. Man tänker inte på aluminium.
  Jag citerade dig idag i vår blogg. Hör gärna av dig om du inte vill bli citerad.
  Tack för allt ditt jobb mot gifter!

  Här är blogginlägget:
  http://keepjar.com/2014/08/29/gifter-plast-och-vara-barn/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, det går bra att citera. Ha en trevlig helg! /Katarina

   Radera
 3. Hej Katarina!

  Hittade din blogg idag och har precis fått upp ögonen för detta med gifter. Sjukt att inte fler pratar om detta?? Information borde spridas till förskolor, skolor med mera!

  Har börjat rensa ut hemma och inser att det är mycket i plast! Har några funderingar som kanske du kan svara på.

  Såg att min dotters barntandkräm (sensodyn köpt på apoteket) har märkning nr 6! Vet du nån annan tandkräm som kan användas. Kan min dotter få i sig kemikalier genom tandkrämen? Kanske är i vår tandkrämstub med. Har Zendium men finns ingen märkning!

  Har du några tips på matförvaring? Vi gör mycket mat åt gången och förvarar i matlådor och värmer i matlådor. De har märkningen nr 5 (PP). Är de säkra eller skulle du göra dig av med dem?

  Är det bara risk om man värmer materialet i micro? Hur är det med plast som har märkning 1, 2 ,4 ,5 och som inte körs i micro. Utan endast används som tallrik med varm mat i? Släpper farliga kemikalier när man kör i diskmaskin? Ja egentligen undrar jag väl om plaster med märkning 1, 2, 4, 5 är okej så länge man följer rekommendationer för den märkningen? Finns det nåt i plastväg som är okej?

  Har sett märkning PP-C och PP-R men hittar ingen information om dessa på internet. Tillhör de grupp 5? På en av barntallrikarna från Ikea står det max 100 grader i microvågsugn. Har kört vatten på full effekt 30 sekunder (har aldrig börjat koka) men hur vet man hur länge i micron som är okej för detta material? Har numera bara keramik i micron...

  Finns denna information i dina böcker. Har beställt dem men ej kommit ännu!

  Jag ber om ursäkt om du redan skrivit om detta, då får du gärna länka informationen för jag hittade ingen sökfunktion på din sida!

  Tack på förhand!
  Mvh
  En annan Katarina =)

  SvaraRadera