måndag 3 februari 2014

Högsta betyg till hemmagjord deoHej!

Min deo har varit slut några dagar och jag har inte orkat eller hunnit ta mig till hälsokostaffären för att köpa ny. Har nallat på min sambos i ett par dagar men jag gillar inte att den är parfymerad, särskilt inte nu när jag ammar och min lille bebis ligger och sniffar så nära armhålan. Brukar vanligen köpa Eilas parfymfria variant.

Så idag tog jag mig i kragen och tillverkade en egen deo. Jag är inte särskilt pysslig av mig och gör, tvärtemot vad man kan tro, sällan några egna produkter. Men den här deon är inte bara enkel att sno ihop, den är också väldigt bra. Och det är inte så att jag bara har suttit inne i en vilsam stol och ammat framför Vinterstudion hela dagen, nej det är jobbigt att köra dubbelvagn i snömodden med matkassar på. Och efter en ganska svettig dag doftar luktar det inte skunk under armarna utan bara en aning kokos.

Så hur gör man då? Jo, ta lika delar kokosolja, bikarbonat och majsstärkelse. Smält fettet och blanda sedan i de andra ingredienserna. Häll upp i någon burk och låt svalna.

Har ni några andra bra tips? Dela gärna med er.
 /Katarina

21 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag ställde en fråga här bara för att strax därefter själv hitta svaret (eller snarare läsa ordentligt...) Jag ammar också, skyller på det :) Hur som helst så tog jag bort frågan. Tack för bra blogg! Och grattis till bebisen! Jag ska köpa kokosolja och testa den här deon, väldigt spännande. Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Lika delar kokosolja, bikarbonat och arrowrot (stärkelse). Behöver inte ens smälta. Bara blanda ihop väl. Några droppar doftolja om man tycker om det.

  SvaraRadera
 4. jag droppade i lite tea-tree olja för att det är antibakteriellt, luktar svagt av pepparmint. Man kan även ta andra essentiella oljor om man vill ha annan doft. Instämmer i att detta är en toppendeo, irriterar inte armhålan alls tex. efter rakning. Men den är svår att transportera då den smälter i värme....man får ha den i kylen på sommaren.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, blev jätte taggad att göra egen, men har några funderingar: Hur pass bra hållbarhet är det? Ska det förvaras i kylskåp? Vad blir det för konsistens?
  Tack på förhand :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör man bara lite i taget så är det nog inget problem med hållbarheten. Deon är i fast form just nu i rumstemperatur men smälter snabbt i handen. När det blir sommar blir den nog flytande, i alla fall brukar ju kokosoljan bli det.

   Radera
 6. Har man kolloidalt silver hemma kan man ha i lite i blandningen, sen är inte hållbarheten något problem heller.

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Jag har en fråga som inte gäller deo utan gosedjur. :) Jag har köpt båda dina böcker och en massa andra böcker om att leva så giftfritt som möjligt. Jag har en dotter som är tre månader och jag började tänka på dom sakerna när hon låg i magen. Vi har köpt mycket leksaker från Teddykompaniet då dom ska vara fria från flamskyddsmedel men nu får jag ändå ångest över att dom inte är ekologiska... Plånboken tillåter inte att vi köper allt ekologiskt så jag tyckte att Teddykompaniet var en bra kompromiss. Då... Nu är jag så nojjig när hon stoppar allt i munnen. Produkterna är givetvis tvättade innan hon fick dom. Min fråga är vad du tycker om Teddykompaniet? Tygleksaker som inte är ekologiska men fria från flamskyddsmedel.
  Tacksam för svar och tack för dina fantastiska böcker! :)

  Vänligen Ann

  Annsisen@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har två små killar och har köpt var sitt ekologisk dyrare gosedjur till dem. Jag tänkte bättre ett dyrt och bra än tjugo billiga halvbra. Ett gosedjur kan ju bli barnets ständiga följeslagare som de myser och gosar med och kanske stoppar i munnen. Men. Sen brast det i praktiken. Barnen får ju massor av gosedjur från andra håll och ganska snabbt har de en hel skara från bland annat Ikea och Teddykompaniet. Jag har låtit de behålla de allra flesta men lagt undan de nallar som jag vet är köpta i till exempel Kina och USA. Jag har inte granskat Teddykompaniet men gissar att de varken är sämst eller bäst och jag tycker inte du ska ha ångest. Bra att tvätta före användning dock. Så tänker i alla fall jag. /Katarina

   Radera
 8. Ang gosedjur: Många presenter man får går också att lämna tillbaka lite diskret till affären, mot tillgodokvitto... Dock kräver det förstås att det på något sätt syns vilken affär den är köpt i, de stora kedjorna är bra så :)
  /L

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Tack för ditt svar! Jag funderar lite på det här med ekologiska gosedjur. Dom som jag hittar kommer från länder som Tyskland och Storbritannien. Hur vet man att dom inte innehåller exempelvis flamskyddsmedel? Storbritannien brukar ju vara flitiga användare av just flamskyddsmedel på barnprodukter. Mailade exempelvis Stokke för att höra om en av deras produkter innehåller
  flamskyddsmedel och fick som svar att den inte gör det så länge den inte är köpt i Storbritannien för där måste produkterna innehålla det enligt lag. Vilka länder är säkra att köpa ifrån? Jag har kikat på märket Käthe Kruse. Kan det vara säkert? Har du tips på några säkra märken? Det är en jäkla djungel! Jag vill helst kunna köpa på mig flera olika då min lilla dotter redan är stormförtjust i gosedjur och snuttefilt. :) Jag vill ha ganska många för jag har två hundar som tjuvar dotterns saker så fort dom får chansen. Mina hundar utfodras enbart med rått kött så det blir tvättmaskinen så fort dom lagt beslag på dotterns leksaker. :)

  Anonym: Tack för tipset! Våra anhöriga har dock slutat att köpa saker åt oss för dom tycker att jag förstör det roliga när jag bara vill ha ekologiska saker haha. :)

  Vänligen Ann

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Spännande recept, ska absolut testa! En fråga bara: När du skriver lika delar, menar du då volymdelar eller viktdelar?
  /Alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlåt för sent svar. Jag tror inte att det är så noga men jag tar en matsked av varje och blandar ihop. Så volymdelar alltså.

   Radera
 11. Jag tipsades också om denna hemgjorda, giftfria, ekologiska deodorant och har aldrig använt någon bättre och då har jag gått igenom många ekologiska/naturliga som Rosenserien, Urtekram, vanligt saltdeo m.fl Men en fråga: precis som inom "vanlig"hudvård där det finns bättre och sämre innehåll måste det väl vara likadant inom den ekologiska? Jag försöker köpa sådana märken som även tänker på arbetarnas villkor, klimatkompenserar, värnar om miljön mm men priserna skiljer sig ju väldigt. Läste att vissa ekologiska/naturliga också har "dåliga" ämnen? Hur ska man veta vad man ska välja liksom då? Jag köper mest Weleda, Dermanord, Dermalogica men ibland även Urtekram som är rätt billiga. Vet du vilka som är "bäst"? Har läst båda dina böcker och fått massa bra tips och lärt mig mycket! Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta av de problematiska naturliga ämnena är olika doftämnen. Så om du väljer en parfymfri naturkosmetisk produkt så är du ganska rätt ute.

   Radera
 12. Gott luktar man verkligen med den här! Men nu har jag fått oljefläckar på alla kläder så jag måste ha gjort något fel...jag bor i tTurkiet men hittade en organisk kokosolja från the life co. Den är flytande hela tiden eftersom det är så varmt. Ska jag blanda i mer av något eller hålla den kall för att undvika fläckarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, ja det blir lite kladdigt eftersom oljan blir flytande när det är varmt. Jag har dock inte haft problem med fläckar. Kanske måste du se till att deon liksom absorberas/torkar innan du tar på kläderna. På samma sätt som man gör med vanlig deo. Lycka till! K

   Radera
 13. Hej! Var köper man kokosoljan som du använde?
  Tack för en bra blogg för en superviktig fråga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att jag köpte den på ICA eller Hemköp, minns inte riktigt. Lycka till!

   Radera
 14. Bra tips. Ska börja. Var köper du majsstärkelse? Ekologisk och ren från tillsatser? Tack för bra blogg. Du gör världen bättre.

  SvaraRadera
 15. Bra tips. Ska börja. Var köper du majsstärkelse? Ekologisk och ren från tillsatser? Tack för bra blogg. Du gör världen bättre.

  SvaraRadera