fredag 3 maj 2013

Minns ni den flamsäkra polyetservadden?

Strumplarver. Extremt miljövänliga lekdon.


Jag fick svar från Panduro för ett tag sedan och det visade sig att vadden är obehandlad. De försäkrar också att de inte tillsatt någon kemikalie i tillverkningen som skulle kunna ha flamskyddande effekt på slutprodukten. Anledningen till att de skriver att den är flamsäker är att den har klarat ett engelskt "pyrtest". Vadden börjar inte brinna om den utsätts för exempelvis en pyrande cigarett. Däremot klarar den inte av öppen låga. Men frågan som följer är om något kan kallas flamsäker om den inte klarar en flammande låga. Borde kallas pyrsäker, eller hur? Falsk marknadsföring gånger två om ni frågar mig. Vissa kunder blir vilseledda att tro att vadden klarar mer eld än den gör. Och så har vi kunder som mig som blir vilseledda och förskräckta på grund av att de tror att den är behandlad med hälsovådliga kemikalier. Bättring Panduro! Och tack till kemist Helena Norin på Naturskyddsföreningen som varit behjälplig.

Under tiden har jag i alla fall beställt ekologisk ull till svärmors hemvirkade goseuggla. Den kommer nog vara fix och färdig till sonens tvåårsdag. Den blev konstruerad så att den går att öppna så att man kan plocka ur ullen om ugglan behöver en omgång i tvättmaskinen. På så sätt slipper man problem med hoptovad ull.

Jag kan inte påstå att jag själv tillhör den pyssliga typen men faktisk blev det ett par strumplarver för ett tag sedan. Föreläste på en familjedag i kyrkans regi som skulle kombineras med miljövänligt pyssel. Strumplarvernas antenner är väl det enda som går att ifrågasätta. Annars består de av gamla strumpor och lite garn (se foto ovan). Fyllningen löste vi genom att klippa remsor av ett utslitet lakan. Miljövänligare leksak går väl knappast att hitta, möjligtvis om man vill leka med kottar.

Ha en trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Hej Katarina! Vi är en grupp elever på Globala gymnasiet som arbetar med ett projekt om miljögifter i leksaker. Vi uppmärksammade att du skrivit en bok i ämnet och undrar om vi skulle få intervjua dig under vecka 20? Det skulle vara väldigt uppskattat! Vi hittade ingen mejladress till dig men om du är intresserad får du gärna mejla pilstrom@hotmail.com. Mvh Lise-Marie med grupp.

  SvaraRadera
 2. Hej Katarina
  Nu när sommaren är här letar jag för fullt efter en vettig solkräm. Läskigt vad mycket skräp det är i alla solkrämer! Har du något tips på någon som är bra?
  Bamses solkräm med fysikaliskt filter fick godkänt av mig, men den blir man kritvit av, så den passar bra på barn, men mindre på mig som vuxen. Vad har du lyckats hitta? Kan inte du tipsa i din blogg?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har själv använt en av märket Eco Cosmetics. Min sambo köpte en annan nu senast när han var i USA, den är av märket Badger och ska vara bra, men den går nog inte att köpa här. Bäst är att skydda sig mot solen med skugga, kläder, solhatt och solglasögon och bara använda krämen där det inte går att skydda på annat sätt. Lycka till!

   Radera
  2. Är det inte också viktigt att kontrollera att det är partiklelfilter/fysikaliskt filter och inte kemiskt, som går in i huden. Den jag vet har partikelfilter är Aco kids 30 (inte 50 eftersom det tydligen måste vara kemiskt filter för att få så högt skydd).

   Radera
  3. Tack för svaret! Upptäckte att Goodstore i Stockholm har Eco Cosmetics solskräm så det är ett tips! Ska dit och handla den till mig själv.

   Badger har tyvärr zink som solskydd vilket man förbjudit i EU, så den är svår att hitta och knepig.

   Radera
  4. Hej igen. Vissa av de kemiska solskyddsämnena är sämre än andra. Jag tror att om man väljer en svanenmärkt solkräm så slipper man de värsta.

   Jag vet att zinkoxid är förbjudet i EU så just den solkrämen går så klart inte att köpa här.

   Lycka till!

   Radera
 3. Hej
  Jag letar med ljus och lykta efter PVC-fri vaxduk till vår förskola. Vet du om det finns och har du isf tips på var jag kan få tag på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Om jag vore du skulle jag fråga i de affärer som säljer vaxdukar vad de är av för material. Kan de inte svara på rak arm så får de helt enkelt ta reda på. Jag tror att Ikea undviker PVC men dubbelkolla gärna innan du handlar. Lycka till!

   Radera