fredag 17 maj 2013

Leksaker med långt liv



Hej!

Här om dagen var jag på en workshop hos Retoy. Känner ni inte till konceptet så kolla här: http://retoy.se/

Hos Retoy kan barn lämna in de leksaker som de tröttnat på och hitta andra att ta med sig hem. Det är smart av minst två anledningar. Dels så minskar miljöbelastningen då färre leksaker behöver nytillverkas och dels får barnen ett sunt förhållningssätt till konsumtion. Ett barn överöses med 30 kg leksaker per år i Sverige och har i snitt fem hundra prylar på sitt rum, och då är inte varje legobit eller pusselbit räknade. Jag tror att de konsumtionsmönster som man lär sig som barn sitter i när man blir vuxen. Det är bra att lära sig att ta vara på jordens resurser och rädd om de saker man har.

Men jag ska erkänna en sak. Innan jag besökte Retoy i tisdags så var jag lite skeptisk till deras verksamhet. Jag vet ju nämligen hur det kan se ut på second hand affärer med exempelvis gamla mjuka plastleksaker som med stor sannolikhet innehåller ftalater som för länge sedan varit förbjudna.
Men jag blir positivt överraskad då det här är ett problem som de tar på största allvar och att de jobbar med att ta fram modeller för att sortera ut sådant som sannolikt kan vara dåligt. Bland annat plockar de bort mjuka plastleksaker som luktar plast eller parfym samt produkter som slime och modellera. Och hela mötet i tisdags handlade om att bli ännu bättre på den här utsorteringen.

Så kolla in om Retoy finns på en plats nära dig eller arbeta för att det ska finnas. Låt sedan de bra leksaker som ni har där hemma få ett långt liv!

/Katarina



4 kommentarer:

  1. Hej, kommenterade på ett gammalt inlägg ( http://denondabadankan.blogspot.no/2013/01/att-sanera-barnkammaren.html ) så slänger in det här också - hoppas ok:

    Hej,
    har precis hittat bloggen (via höstlycka) - mycket spännande men skrämmande..!
    Blir inspirerad att gå igång och sortera ännu hårdare än vad jag redan gör bland mat, material och leksaker..

    Ville bara tipsa om alternativ till madrasskydd av plast (vem vill ligga på ett sånt..?) - obehandlad ull:
    http://nosteblogg.blogspot.no/2012/07/nar-uhellet-er-ute.html
    Funkar utmärkt + är härligt att ligga på också okissat: luftar när det är varmt, värmer när det är kallt. Det går ju också att fortsätta använda som vanlig filt när man inte längre behöver skydda madrassen. Våra barn har alltid sovit på sovskinn (från nyfödd, och fyraåringen fortfarande), som fungerar på samma sätt, och skyddar det som ligger under ( http://nostebarn.no/produkter/Barneutstyr-Babyutstyr-okologisk-Ull-Liggeunderlag-Lammeskinn-Soveskinn-Lammefell-Babytepper/ ).

    Tack för ditt noggranna och ihärdiga arbete!
    /M

    SvaraRadera
  2. Hej igen,
    det var så intressant så nu sitter jag och lusläser helahalva bloggen.. En kommentar till golvdiskussionen ( http://denondabadankan.blogspot.no/2012/12/pvc-golv-pa-nya-forskolan-del-sex.html#comment-form ) och ett ev. argument att använda dig av om du igen träffar någon som inte vill lägga linoleum i barn- / lekrum på grund av hårdhet och ljud: man lägger korkunderlägg under linon - voilà!
    (är arkitekt och vi har förespråkat och fått igenom detta i flera förskolor)

    SvaraRadera