lördag 2 februari 2013

Vägra BPA

Nappflaskor i plast köpta innan mars 2011 kan innehålla bisfenol A

Hej!

Här om dagen förklarade miljöministern att hon är för en nationell utfasning av BPA (bisfenol A). Nu får vi bara hoppas att det går i lås! Forskarna är ense om att det här ämnet är hormonstörande i små mängder och att barn, som är extra känsliga, bör skyddas från det. År 2011 förbjöds det därför i nappflaskor och nyligen i matförpackningar för barn. Men eftersom BPA finns i en massa andra produkter så krävs det så klart ett bredare förbud för att skydda barnen, vilket nu alltså kan bli verklighet.

BPA hittar man som sagt i många vardagsprodukter. Det är en vanlig komponent i polykarbonatplast och epoxiplast som återfinns i exempelvis plattillbringare, vattenledningar, cd-fodral och som skyddslack i konservburkar och läskburkar. Men även i kassakvitton och i tandlagningsmaterial.

Så i väntan på att ett förbud klubbas igenom och verkställs så får vi helt enkelt försöka skydda barn och foster så gott vi kan på egen hand. Här kommer fem tips:



1. Gör dig av med gamla plastnappflaskor som är köpta innan 2011. För att vara på den säkra sidan och för att skydda barnet mot andra plastkemikalier så förespråkar jag nappflaska av glas eller rostfritt stål.

2. Köp inte konservburkar av metall om du tänker bjuda gravida eller barn på maten. Undvik även metalltuber när du köper tomatpuré och majonäs. Köp exempelvis fryst majs på påse och krossade tomater i tetra när det inte är säsong för färska.


3. Säg nej till onödiga kvitton när du handlar. Kvitton som du behöver spara får du se till att förvara på ett bra ställe. På så sätt minskar risken för att gamla kvitton ligger och skräpar på golvet och att små barn sätter tänderna i dem.

4. Ta hand om tänderna. På så sätt slipper du hål och tandlagningsmaterial med bisfenol A. Efterfråga alternativ när du är hos tandläkaren.

5. Fasa ut plasten i köket och undvik framförallt att värma mat på plasttallrikar och i plastburkar. Kolla särskilt efter plast märkta med bokstäverna PC (polykarbonat). Av andra anledningar bör du även sortera bort PVC och PS.

Tänk också på att bisfenol A ibland bara ersätts med en annan kemikalie (t.ex. bisfenol S) som antagligen inte är ett dugg bättre. Så var en frågvis och kräsen konsument!
Läs gärna mer om BPA i Den onda badankan.
Lycka till!

8 kommentarer:

  1. Hej

    Efter att jag läste din bok har jag plastbantat mitt hem och hela mitt liv faktiskt :)
    Så tack för en bra bok!!!

    Men jag upptäcker ständigt saker jag missat. Tomatpure' på burk istället för tub får det bli nästa gång.

    Tack / Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för meddelande. Kul att du gillar boken. Lycka till med plastbantandet! /K

      Radera
  2. tack för tipsen....ska gå och rota i köksskåpen på en gång.....

    SvaraRadera
  3. Det läskiga är ju att även nu när de ska vara BPA-fria och det står på förpackningarna att de är det - så innehåller de BPA vid test. Problemet när de görs i låglöneländer långt från de ansvariga tror jag. Testfakta: http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article60254.ece

    När jag började plastbanta hemma så letade jag halvt ihjäl mig efter rostfria lådor för maten, men nu har precis http://www.rekolek.se fått in flera av mina favoriter, såsom Lunchbots. Även Blafre rostfria lådor är matsäkra och finns i många "vanliga" leksaksbutiker. Förutom vanliga glaslådor då :)

    Tack för en toppenblogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt inlägg, missade att svara när det begav sig i maj.
      Bra tips med matlådor. Själv har jag hittat rostfri hos Clas Ohlsson och hos Rekostart. Glasmatlådor (med plastlock dock) finns hos Biltema.

      Radera
  4. Tack för en toppen blogg och riktigt bra böcker. De fungerar som lexikon här hemma. Här hämar vi mycket inspiration!
    Ekofamiljen

    SvaraRadera