tisdag 2 juli 2013

Plaskpool av plast

Hej!
Så här i sommartider får jag ganska många frågor om plaskpooler i plast. Sådana där uppblåsbara i PVC ni vet. Och ni vet vad jag tycker om PVC. Jag gick in i en leksaksaffär häromdagen och sonderade marknaden, det finns många att välja på. Jag öppnade och sniffade i en förpackning och hu vad det stank. Nej, en sådan där plaskpool vill inte jag ha till min son.

Jag blev osäker på om de här poolerna räknas som leksaker, vilket innebär att de i så fall inte får innehålla de allra värsta ftalaterna. Jag mejlade till Frida Ramström på Kemikalieinspektionen och fick ett snabbt svar. Det visade sig att när det gäller uppblåsbara pooler så beror det på hur de ser ut om de ska räknas som leksaker eller inte. EU-kommissionen har tagit fram ett guidedokument som går att läsa här:
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/toys/files/gd_doc8pools_en.pdf

Pooler som är grundare än 4 dm räknas som leksaker. Är de djupare än så är de inte leksaker och kan därför innehålla de värsta ftalaterna, men det är upp till tillverkaren själv att bedöma. Om en pool är CE-märkt bör tillverkaren ha ansett att det är en leksak och då ska inte de värsta ftalaterna finnas. Är man osäker kan man också fråga i affären om den innehåller något av de ämne som finns med på den så kallade Kandidatförteckningen (där de allra värsta ämnena står med, även om jag och många med mig anser att listan borde vara mycket längre). Som konsument har du rätt att få svar inom 45 dagar.

Men, vem har tid att vänta 45 dagar när det högsommar, kanske ni tänker, då är det ju nästan höst. Och även om nu inte poolen innehåller de allra värsta ftalaterna så innehåller den sannolikt andra halvotrevliga ftalater. Så vad finns det då för alternativ?

Som vanligt beror det på hur hardcore man vill vara. Vissa bygger sina egna naturdammar eller ställer ut gamla badkar och zinkbaljor till barnen på sommaren. Vill man ändå ha en pool av plast så rekommenderar jag en av hård plast. De finns i ett flertal olika modeller på marknaden. Kolla gärna att plasten är av PE- eller PP-typ, vilket är de bästa varianterna.

När jag var liten brukade vi bada mycket i vattenspridaren på somrarna, det är ju också ett alternativ (även bättre ur säkerhetssynpunkt då små barn kan drunkna i väldigt låga vattenstånd). Men tänk på att många vattenslangar är av PVC och ftalater så kom ihåg att aldrig dricka vatten ur en vattenslang. Servera vatten direkt ur kranen. Gärna i en tillbringare, av glas.
Ha en fortsatt trevlig sommar! /Katarina

5 kommentarer:

  1. Förra året skulle jag köpa pool till barnen men gav upp efter varningstexter som denna http://instagram.com/p/Mp9q6sLmzM/
    Men i år blev det en i hårdplast istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, satt den på paketen till barnbassängen? Det verkar mer vara en varningstext för någon farlig vätska? Ögonkontakt? Förtäring? Det låter ju väldigt märkligt tycker jag. Men läskigt.

      Radera
  2. Ja, satt på förpackningen till en helt vanlig barnpool modell mindre. Personalen försökte vara kreativa och trodde att det kanske gällde om man eldade poolen. Kan mycket väl tänka mig att huden kan reagera så på dessa kemikaliebomber.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Apropå stinkande plastsaker så tänkte jag använda marktäckväv innan jag planterar i en slänt, men jag har börjat undra vilken typ av plast de är gjorda av och om de innehåller farliga kemikalier då de stinker kraftigt.
    Vet du något om detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag vet ingenting om just täckväv så jag tycker du ska fråga i butiken om den innehåller något av de ämnena som finns med på kandidatförteckningen. Du har laglig rätt att få svar inom 45 dagar. Presenningar i allmänhet kan mycket väl bestå av PVC och innehålla vilka skitftalater som helst, så där få man vara lite på sin vakt beroende på vad man ska använda dem till. /Katarina

      Radera