Hej igen!
Följetongen fortsätter och idag har jag fått svar igen från ansvarig på stadsdelsförvaltningen.
På min fråga varför de lagt linoleum i personalens rum och inte där barnen leker svarade han:
"Vår arkitekt har föreslagit detta då det är utrymmen som bör ha ett ännu tystare golv än övriga ytor"
Det är ett jättekonstigt svar tycker jag. Varför skulle det behöva vara tystare där personalen klär om än där barnen springer omkring? PVC-golvet i lekrummen heter till och med något som heter Acoustic vilket innebär att det borde vara ett ganska tyst plastgolv, eller nått.
Han skriver också att alla PVC-golv på den berörda förskolan är ftalatfria. Det stämmer inte. Jag har tittar på Byggvarudeklarationen för våtrumsgolven och de innehåller DINP som klassas som misstänkt hormonpåverkande och är förbjuden i småbarns leksaker. Han skriver också att alla golv är BASTA registrerade men det stämmer inte heller. Forbo Safestep R11 som finns i kök med omnejd är det inte, har jag snokat fram.
Vi har ju avböjt platsen och istället tackat ja till en annan förskola. Jag visste sedan tidigare att där ligger ftalatfria PVC-golv i våtrum, kök, entré mm men har inte fått svar på vad som finns på avdelningarna där barnen leker. Varken Stadsdelsnämnden eller JM har kunnat svara. Men idag fick jag reda av från förskolechefen som hade tagit reda på att det var linoleum, så bra. Jag promenerade förbi hennes kontor och överlämnade Den onda badankan som en liten julklapp. Man blir ju lite rädd för att stämplas som den där jobbiga mamman men hon verkar genuint intresserad av miljöfrågor så det känns toppen. Det blir värt att gå en extra omväg två gånger om dagen och upp för en jobbig backe.
Till mannen på stadsdelsförvaltningen erbjöd jag mina tjänster att ge goda råd inför framtida inköp av madrasser, tallrikar, leksaker mm. Får se om han nappar :-)
God natt! /Katarina
Du är bäst!
SvaraRaderaTack, vad snällt av dig. Ha en god och giftfri jul! /K
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaHej, har inte läst dina böcker (än) men har nyligen plöjt "Handla rätt för en giftfri barndom" och är nu sådär lagom omskakad och skeptiskt till hur världen är funtad. Googlade lite om PVC-golv eftersom jag inte vet så mycket om detta (jag vet, man ska inte googla för då hittar man sånt som inte är bra) och kom av en händelse in på den här sidan: http://www.golvbranschen.se/press-media/nyhetsarkiv/vilseledande-fakta-om-pvc-golv
SvaraRadera...och sen från den kunde man klicka sig vidare till "sanningen om PVC-plast" (http://www.golvbranschen.se/media/1973445/gbr-fakta-sanningen-om-pvc-plast-2010-11.pdf) och "Centrum för ftalatinformation i Sverige" (http://www.ftalater.se/index.asp?page=54).
Ok, dom är i golvbranschen men det låter ju som värsta propagandan: "Varje påstående att ftalater skulle vara cancerogena för människor, är ett missförstånd som härstammar från undersökningar på gnagare, men som nu vetenskapligt bevisats som inte relevant för människor." Har du något bra tips på var jag kan läsa på lite om PVC-golv, hur vet man om det är PVC osv? Det kanske du skriver om i dina böcker, jag har som sagt inte fått tillfälle att läsa dom ännu men jag SKA :) Tack för en bra sida!
Hej på dig och ursäkta mitt sena svar. Det var lite mycket att göra inför jul så jag hann inte riktigt med. Just nu sitter jag på vårt torp i Småland och har en lite knagglig internet, men svarar så gott jag kan.
RaderaSom du säger så är de sidorna som du nämner skrivna av golvbranschen och färgade av det. De väljer så klart att plocka de delar ur sanningen som passar dem.
De har rätt i att det finns många olika sorters ftalater och att man inte kan dra alla över en kam, vissa är klassificerade som hormonpåverkande, andra inte. Vissa är misstänkt hormonpåverkande. Ftalaten DINP som de nämner och anser vara helt harmlös är förbjuden i småbarns leksaker eftersom man inte kan utesluta att den är hormonpåverkande. Just när det gäller hormonpåverkande ämnen verkar det inte heller som att det finns några säkra gränsvärden. Det är nämnligen möjligt att de här ämnena kan påverka i väldigt små mängder, under de satta gränsvärderna, vilket är läskigt.
Jag har skrivit en hel del om PVC i boken och har framförllt hittat information på Kemikalieinspektionens hemsida men även från Karlstads universitet där den studien som de nämnde i din länk har gjorts. Har även gjort flera intervjuer med professorn i folkhälsovetenskap i Karlstad (CG Bornehag). Jag har en ganska lång källförteckning just när det gäller PVC och ftalater.
När det gäller hur man vet om det är PVC-golv eller inte så har jag läst att man kan testa genom att försiktigt skrapa loss en bit av mattan på något ställe där det inte syns. Om det är linoleum så får man bort en grynig homogen massa fast i en ljusare nyans än golvet i övrigt, fläcken mörknar sedan efter ett tag. Om det är plast så är biten mjuk och seg.
Hoppas att du har fått några svar. Ha en god fortsättning! /Katarina