måndag 16 juni 2014

Gift i barnskor


Jag skulle nyligen köpa gymnastikskor till min son och var inne i några vanliga skoaffärer i vår närmsta galleria. Fram tills nu har vi ärvt och lånat skor men nu var det dags för första egna paret snabba springskor. Och det var bråttom, solen sken och vinterskorna var supervarma.

Det var många som var i affären av samma ärende och det började bli utplockat. Jag började vända och vrida på de skor som fanns. Då ser jag att den lilla gympaskon i storlek 26 marknadsfördes som "Antimicrobial". Som den kemikaliepålästa mor jag är drog jag öronen åt mig. Skorna är alltså behandlade med ett antibakteriellt medel så att de inte ska lukta illa.

För det första, sen när har små barn börjats besväras av svår illaluktande fotsvett. För det andra, de här ämnena är problematiska av många olika anledningar. Dels så misstänks de kunna bidra till resistent antibiotika, vilket kan leda till att vanliga sjukdomar kan bli svåra att behandla i framtiden. Trickosan och triklocarban, som är vanliga antibakteriella ämnen, misstänks även vara hormonpåverkande. En dum och onödig kemikaliebelastning på miljön och på barnens fötter.

Jag gick till personalen och frågade vad skorna var behandlade med. I september i fjol kom en ny lag som säger att varor ska vara märkta med vilket verksamt antibakteriellt ämne som tillsatts, men det är uppenbarligen inte något som nått ut i butikerna ännu på bred front. Men jag var i alla fall nyfiken och ville veta. Ville också försäkra mig om att ett par andra skor, som inte var märkta, inte var behandlade. "Jag vet inte, du får googla själv", fick jag till svar av expediten. "Sådant där ska inte vi behöva svara på". Okunskapen är tyvärr stor, både bland konsumenter och försäljare.

Vi köpte skor ett par dagar senare i en sportbutik. När jag frågade säljaren om de var behandlade svarade hon "Nej, men det finns spray du kan köpa så det är lätt fixat" Tack men nej tack. 




Såg även att de hade barnsandaler som var behandlade, och på dem stod det att det var zinkpyrition som var aktiv substans. Zinkpyrition är ett bekämpningsmedel som ofta används i mjällschampo och även i vissa båtbottenfärger. Det förhindrar påväxt av alger på båtar, jästsvamp i hårbotten och alltså bakterier i sandalerna. Mycket giftig för vattenlevande organismer.

För mig är det obegripligt att de här antibakteriella ämnena har fått ett sådant fäste i vanliga varor. Förutom i skor hittar man dem i exempelvis träningskläder, kalsonger, skärbrädor och tandborstar. Tanken är att man inte ska behöva tvätta sina kläder lika ofta, och på så sätt minska sin miljöpåverkan. Men enligt en studie gjord i Borås så tvättas de behandlade kläderna lika ofta som andra. De verksamma ämnena tvättas också snabbt ur och hamnar alltså hos reningsverken. Och där kan de göra skada. Extra obegripligt är det att man behandlar barnprodukter. Jag tycker att det är så dumt att jag inte finner ord.

Nåväl. Jag skulle gärna vilja hitta ett par sandaler/tofflor som är lätta att hoppa i, och som inte består av plast. Vägrar alltså så klart allt som påminner om foppatofflor. Hittade några tofflor med kork mot foten, men inte i rätt storlek. Ack och ve, ibland är det inte lätt att vara konsument. Någon som har tips?