tisdag 12 februari 2013

Inskolning med italiensk fingerfärg


Det är andra veckan av inskolningen på nystartade förskolan. Själv är jag på föreläsningsturné i Halland ett par dagar, inte bästa tajmingen jag vet. Idag hade pedagogerna plockat fram fingerfärgen och det plingade till i min mobil. MMS från sambon med innehållsförteckningen på färgen, "Är detta bra grejer?". Suck, "Nej, riktigt dåligt" blev mitt svar. Det är lite svårt att tyda men methylisothiazolinone är i alla fall allergiframkallande och alla isotiazolinonerna är dessutom giftiga eller mycket giftiga för vattenlevande organismer. Bronopol kan bilda cancerogena nitrosaminer i kombination med vissa ämnen och kan också brytas ner till formaldehyd. Enligt Kemikalieinspektionen är bronopol "hälsoskadligt och farligt vid hudkontakt" och "miljöfarligt och mycket giftigt för vattenlevande organismer". Phenoxyethanol kan irritera huden och framkalla eksem. Jag tycker mig dessutom se att det står att de här färgerna inte ska användas av barn under tre år. Min fråga blir såklart: Är detta är lämplig produkt för ettåringar att leka med? Jag känner mig ledsen, uppgiven och arg.

Innan jul träffade jag som sagt förskolechefen och gav henne "Den onda badankan" i present. Jag tror inte att hon har läst den. För förutom den här färgen så finns det pipmuggar i genomskinlig hårdplast med en 7:a i botten. Sannolikt polykarbonat med bisfenol A. Matborden har också någon slags plastbeläggning på ytan, vad det är vet jag inte. Nästan alla leksaker är också av plast.  När man startar upp en ny verksamhet har man ju möjligheter att göra bra val och välja rätt från början, varför tar man inte den chansen? Jag har dessutom erbjudit mig att hjälpa till med tips på bra materialval.

Matsalen har förvisso även riktiga glas, tallrikar av porslin och bestick av rostfritt vilket jag är tacksam över. Det bjuds även på riktigt bra mat vilket är ett stort plus.

 /Katarina

lördag 2 februari 2013

Vägra BPA

Nappflaskor i plast köpta innan mars 2011 kan innehålla bisfenol A

Hej!

Här om dagen förklarade miljöministern att hon är för en nationell utfasning av BPA (bisfenol A). Nu får vi bara hoppas att det går i lås! Forskarna är ense om att det här ämnet är hormonstörande i små mängder och att barn, som är extra känsliga, bör skyddas från det. År 2011 förbjöds det därför i nappflaskor och nyligen i matförpackningar för barn. Men eftersom BPA finns i en massa andra produkter så krävs det så klart ett bredare förbud för att skydda barnen, vilket nu alltså kan bli verklighet.

BPA hittar man som sagt i många vardagsprodukter. Det är en vanlig komponent i polykarbonatplast och epoxiplast som återfinns i exempelvis plattillbringare, vattenledningar, cd-fodral och som skyddslack i konservburkar och läskburkar. Men även i kassakvitton och i tandlagningsmaterial.

Så i väntan på att ett förbud klubbas igenom och verkställs så får vi helt enkelt försöka skydda barn och foster så gott vi kan på egen hand. Här kommer fem tips:



1. Gör dig av med gamla plastnappflaskor som är köpta innan 2011. För att vara på den säkra sidan och för att skydda barnet mot andra plastkemikalier så förespråkar jag nappflaska av glas eller rostfritt stål.

2. Köp inte konservburkar av metall om du tänker bjuda gravida eller barn på maten. Undvik även metalltuber när du köper tomatpuré och majonäs. Köp exempelvis fryst majs på påse och krossade tomater i tetra när det inte är säsong för färska.


3. Säg nej till onödiga kvitton när du handlar. Kvitton som du behöver spara får du se till att förvara på ett bra ställe. På så sätt minskar risken för att gamla kvitton ligger och skräpar på golvet och att små barn sätter tänderna i dem.

4. Ta hand om tänderna. På så sätt slipper du hål och tandlagningsmaterial med bisfenol A. Efterfråga alternativ när du är hos tandläkaren.

5. Fasa ut plasten i köket och undvik framförallt att värma mat på plasttallrikar och i plastburkar. Kolla särskilt efter plast märkta med bokstäverna PC (polykarbonat). Av andra anledningar bör du även sortera bort PVC och PS.

Tänk också på att bisfenol A ibland bara ersätts med en annan kemikalie (t.ex. bisfenol S) som antagligen inte är ett dugg bättre. Så var en frågvis och kräsen konsument!
Läs gärna mer om BPA i Den onda badankan.
Lycka till!